Gra hazardowa czy jednak nie?

• Autor wątku Autor wątku MrPandzik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrPandzik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Zakładając...
Mam grę, w której głównym czynnikiem wygranej jest losowość. Użytkownik NIE może wpłacić pieniędzy, ani też wypłacić (nagród też nie). Czyli jest to zwykła gra.

Jeżeli dodam możliwość doładowania punktów za pieniądze, ale nadal nie będzie można nic z tej gry wypłacić, to czy gra stanie się hazardem?

Pozdrawiam!

Jezeli nie da sie nic wyplacic, to to nie jest hazard.

Wiesz MrPandzik, ale czy użytkownik takiej gry jest z góry informowany, że model działania gry bazuje na takim schemacie, jak opisałeś: możesz wpłacić (co prawda za pośrednictwem tych punktów), ale nie możesz wypłacić? Bo moim zdaniem i tak podpadasz pod nieuczciwą konkurencję / wyłudzanie, jeżeli mamisz ludzi, oferując jedynie możliwość wpłaty. Trudno mi się z góry jednoznacznie wypowiedzieć, bo nie widziałem strony, jej regulaminu itd, ale hazard chyba na tym polega właśnie, że się wpłaca i nie da się w (w długim okresie czasu - a u Ciebie co gorsza nawet w krótkim) wygrać, wypłacić. Polecam przejrzeć tematykę - ***mod*** - bo na przykładzie tego rynku toczy się obecnie duża dyskusja, czy to jest hazard, czy nie. Jakiś sąd holenderski uznał, że nie, jeżeli Twoja gra jest podobna to masz już punkt zaczepienia. Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
koprobo napisał:
Wiesz MrPandzik, ale czy użytkownik takiej gry jest z góry informowany, że model działania gry bazuje na takim schemacie, jak opisałeś: możesz wpłacić (co prawda za pośrednictwem tych punktów), ale nie możesz wypłacić? Bo moim zdaniem i tak podpadasz pod nieuczciwą konkurencję / wyłudzanie, jeżeli mamisz ludzi, oferując jedynie możliwość wpłaty. Trudno mi się z góry jednoznacznie wypowiedzieć, bo nie widziałem strony, jej regulaminu itd, ale hazard chyba na tym polega właśnie, że się wpłaca i nie da się w (w długim okresie czasu - a u Ciebie co gorsza nawet w krótkim) wygrać, wypłacić. Polecam przejrzeć tematykę - ***mod*** - bo na przykładzie tego rynku toczy się obecnie duża dyskusja, czy to jest hazard, czy nie. Jakiś sąd holenderski uznał, że nie, jeżeli Twoja gra jest podobna to masz już punkt zaczepienia. Pozdrawiam.

Użytkownik byłby świadomy tego, że nie może wypłacić. A gra tylko dla rankingu.
Niestety mod usunął link czy tam nazwę.

Nie przejmuj się odpowiedzią powyżej, gada głupoty. Gdyby to co mówi było prawda, to żadna z gier realizujących mikropłatności byłaby w Polsce nielegalna, co jak wiemy jest nieprawdą. Jeżeli gra nie pozwala na wypłacenie czegokolwiek, czy to w postaci pieniedzy, czy to nagród, czy innych fantów nie jest to hazard.

Natrafiłem dziś na Internetowy System Aktów Prawnych dokładniej:
5. Grami na automatach są także gry na urządzeniach mechanicznych, elektromechanicznych lub elektronicznych,
w tym komputerowych, oraz gry odpowiadające zasadom gier na automatach urządzane przez sieć Internet
organizowane w celach komercyjnych, w których grający nie ma możliwości uzyskania wygranej pienięż-
nej lub rzeczowej, ale gra ma charakter losowy,

Jak to się ma do mojego pytania: "Jeżeli dodam możliwość doładowania punktów za pieniądze, ale nadal nie będzie można nic z tej gry wypłacić, to czy gra stanie się hazardem?"

Powrót