Gra od Cenegi - produkt nie zgodny z opisem

• Autor wątku Autor wątku denat2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

denat2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,
Niedawno zakupiłem w biedronce grę 'Kane and Lynch Collection'. Już nie raz przejechałem się na wydaniach Cenegi więc przed zakupem upewniłem się że w pudełku zawarty jest kod do usługi Steam dzięki któremu nie będe miał żadnych problemów z płytą i marnym oprogramowaniem Cenegi.
Na tyle pudełka widnieje napis informujący że gra wymaga aktywacji na koncie Steam. I to był jedyny powód dla którego kupiłem tą grę.

Problem pojawił się przy próbie aktywacji. W pudełku znajdują się dwa kody (bez opisu gdzie ich użyć). Pierwszy do pierwszej gry, drugi do drugiej gry. Kod nr 2 bez problemu aktywował się na steam, pierwszy okazał się nieprawidłowy.

Napisałem maila do Cenegi i w odpowiedzi dowiedziałem się że: 'Pierwsza część gry nie wymaga i nie umożliwia aktywacji w programie Steam. Grę należy zainstalować z płyty.'

I teraz jestem zdenerwowany bo kupiłem to tylko dla tego że wymagało aktywacji Steam a teraz dowiaduje się ze dotyczy to tylko połowy zakupu. Nie ma o tym wzmianki na opakowaniu.

Czy w tym wypadku mam prawo stwierdzić że zostałem wprowadzony w błąd i oszukany? Jak mogę się dobiegać swoich praw? Nie zależy mi na pieniądzach bo gra kosztowała zaledwie 8.99zł, ale chciałbym dostać kod Steam ze który myślałem że zapłaciłem.

Płacisz za program komputerowy, nie za sposób jego pozyskania. Skoro gra jest na płycie to masz to za co zapłaciłeś. Informacja, że gra wymaga aktywacji na koncie steam jest zabezpieczeniem przed tym, by przykładowo gry nie kupił ktoś bez dostępu do internetu i konta na tej platformie, a potem miał pretensje, że nie ma do niej dostępu. Wymóg powiązania z kontem steam może dotyczyć jedynie części oprogramowania. Nie jest obietnicą, że całą zawartość dostaniesz w formie klucza steam.

Powrót