Gra planszowa

• Autor wątku Autor wątku Maddi91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maddi91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej!

Tak się składa, że zaprojektowałem grę planszową praktycznie od stóp do głów (czyli mechanikę, grafikę, matematykę w grze, scenariusze, teksty itp.). Czas przejść do beta testów co wiąże się z wydrukiem tego co już mam w drukarni. Jako, że strona graficzna jest już niemalże gotowa to zastanawiam się czy zanim pójdę do drukarni warto w jakiś sposób zabezpieczyć to dzieło. Wiem, że w przypadku gier planszowych zabezpieczyć można wyłącznie sposób wyrażenia czyli grafikę, teksty i... to chyba wszystko.. matematyka, pomysł, mechanika z tego co wiem nie podlegają temu prawu.

I jeśli bym się zdecydował, jak ten proces wygląda? Czy nie idąc nigdzie, nie zgłaszając nigdzie swojego projektu, przysługuje mi już jakieś prawo? Np. gdybym widział, że ktoś zaczyna kraść pomysł, ale byłbym w stanie udowodnić, że to ja jestem prawdziwym autorem projektu graficznego jak i całej gry? Czy muszę cokolwiek rejestrować to wtedy?

Chciałbym też dodać ,że na początku do druku pójdzie tylko parę pojedynczych kart, aby zobaczyć jak drukarnia radzi sobie z odzwierciedleniem tego co zrobiłem na papierze - czy już wtedy warto podjąć jakiekolwiek kroki zabezpieczające grę?

Inna sprawa, że nawet nie wiem na ile takie prawa mi przysługują ponieważ gra oparta jest o dość popularny w świecie serial i domyślam się, że jeśli chciałbym wydać,to musiałbym prawdopodobnie walczyć o licencję lub zachęcić posiadaczy paw do współpracy, ale to już temat na przyszłość a nie teraz.

Panie i Panowie, Prawnicy, co robić? ;)

Pozdrawiam Wszystkich!

Maddi91 napisał:
... I jeśli bym się zdecydował, jak ten proces wygląda? Czy nie idąc nigdzie, nie zgłaszając nigdzie swojego projektu, przysługuje mi już jakieś prawo? ...
Nie ma żadnego procesu, Twoje utwory podlegają ochronie prawnoautorskiej od chwili ustalenia utworu, żadne formalności nie są potrzebne. Sposobów udowodnienia swojego autorstw jest wiele, o których pisaliśmy tutaj wielokrotnie, poszukaj, poczytaj.

Poczytaj również o tajemnicy negocjacji.

Maddi91 napisał:
... musiałbym prawdopodobnie walczyć o licencję ...
Walczyć nie, prosić o zgodę.

Dziękuję za odpowiedź! :)

Powrót