Grafika komputerowa własne obiekty a modyfikacja gry.

• Autor wątku Autor wątku Jasso Cordona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasso Cordona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam serdecznie, modyfikuję grę komputerową Gothic 2, to pewnego rodzaju dodatek do gry, do którego stworzyłem własną fabułę, swój autorski świat 3d i obiekty 3d jak i również obrazy i tekstury 2d. Jakie mam do nich prawa? poniżej wkleję fragment licencji firmy Piranha Bytes, szczególnie interesuje mnie czy inni moderzy mogą wykorzystywać bez mojej wiedzy i zgody stworzone przeze mnie obiekty?

''Celem licencjonowania dzieła na licencji GothicMOD jest umożliwienie korzystania z treści w celu swobodnego i niekomercyjnego używania modyfikacji. Licencja jest przeznaczona dla tych, którzy chcą udostępnić swoje usługi chronione prawem autorskim w celu swobodnego i niekomercyjnego korzystania z modyfikacji, bez konieczności uzyskania oddzielnych uprawnień do indywidualnych zastosowań lub zmian.

Poprzez licencję GothicMOD licencjobiorca uzyskuje prawa użytkowania we wszystkich znanych rodzajach użytkowania, a przetwarzanie dzieła w dowolnej formie jest dozwolone. Zainteresowania intelektualne autorów dzieła są respektowane przez licencję, ponieważ jednym z celów licencji jest odpowiednie uznanie twórczych osiągnięć autorów i innych właścicieli majątku oraz ochrona ich interesów intelektualnych. Pomysłodawcę wiąże się ze swoją pracą poprzez nadanie mu imienia i nazwiska lub, w przypadku gdy praca została zmieniona, poprzez nadanie mu właściwego wskazania.''

Proszę administrację jeżeli temat jest w złym dziale o przeniesienie. Dziękuję.

Jasso Cordona napisał:
... szczególnie interesuje mnie czy inni moderzy mogą wykorzystywać bez mojej wiedzy i zgody stworzone przeze mnie obiekty?...
Zgodnie z udzieloną Tobie licencją, mogą.

Czy jest taka możliwość by zastrzec sobie prawa np gdybym wcześniej opublikował swoje obiekty na stronie?

Twoje działanie oparte jest na udzielonej licencji, która zawiera określone warunki. Musisz ich dopełnić aby działać zgodnie z udzielona licencją. Można traktować Twoje działanie jako opracowaniem cudzego utworu. Twoje prawa do tego opracowania to prawa zależne, związane z prawami autora utworu pierwotnego. Bez jego zgody korzystanie i rozporządzanie Twoimi prawami jest niemożliwe.

PS.
Praw autorskich nigdzie się nie zastrzega.

Ostatnia edycja:
Ok... skoro tworzę te obiekty niezależnie od gry w zewnętrznych programach graficznych to aby były one objęte prawami autorskimi nie mogę je umieścić w modyfikacji, Czy dobrze rozumiem? Bo od tego momentu umieszczenia obejmuje je licencja gry?

Jasso Cordona napisał:
... skoro tworzę te obiekty niezależnie od gry w zewnętrznych programach graficznych to aby były one objęte prawami autorskimi nie mogę je umieścić w modyfikacji, ...
Narzędzie nie ma wpływu na prawa autorskie. Jeśli Twoje działanie polega na opracowaniu cudzego utworu, Twoje prawa autorskie są prawami zależnymi. Uprawniony do gry udziela licencji na korzystanie na określonych warunkach.

Ostatnia edycja:
Nie sądzisz, że w fragmencie cytowanej licencji napisane jest, że tylko i wyłącznie *modyfikacja* ma być używana swobodnie i niekomercyjnie. Według mnie ma tam nic sugerującego że z osobna assety stworzone bez używania GMDK(skryptów z gry) też podlegają dowolnemu użytkowi po wyciągnięciu z modyfikacji... ? ?

Powrót