Grafika komputerowa

• Autor wątku Autor wątku anna88g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna88g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Chciałabym założyć sklep internetowy, w którym sprzedawane byłyby moje prace- grafika, malarstwo, rysunek w formie cyfrowej.
Chciałabym aby w momencie sprzedaży kupujący nabywał prawa autorskie majątkowe, towar (towar -czyli grafika, malarstwo, rysunek w formie cyfrowej) sprzedawany byłby tylko raz, jako oryginalna praca.

1. Czy do takiego rodzaju sprzedaży (wystawiając grafikę-własne prace jak towar) niezbędne jest założenie własnej działalności gospodarczej, czy będzie to traktowane jako przychód ze sprzedaży praw autorskich majątkowych?

2.Jeśli będą przenoszone prawa autorskie majątkowe czy niezbędne jest podpisanie przez obie strony (kupujący-sprzedający) umowy fizycznej (na papierze) o przeniesieniu praw autorskich majątkowych? Czy możliwe byłoby w tej sytuacji (sprzedaż w sklepie internetowym) rozwiązanie w formie zawarcia w regulaminie sklepu punktu o mniej więcej takim brzmieniu: „ W momencie zakupu „grafiki” prawa autorskie majątkowe zostają przeniesione na kupującego, z brakiem możliwości do dalszej odsprzedaży tychże.”? 3.W ostatnim zdaniu chciałabym zawrzeć zastrzeżenie aby uchronić moje prace przed dalszą ich sprzedażą, kupującemu chciałabym zezwolić na swobodne korzystanie z zakupionego materiału wizualnego (np. wykorzystywanie do projektów komercyjnych -etykiet, opakowań, reklam itd), chciałbym jedynie żeby nie została ona dalej sprzedana powiedzmy dla kolejnego przedsiębiorcy do wykorzystania np. na swoich etykietach, czy mogę przenieść prawa autorskie majątkowe z takim zastrzeżeniem? Czy jest to możliwe tylko przy udzielaniu licencji?

4. Czy może w tego typu sklepie internetowym lepszym rozwiązaniem byłaby sprzedaż licencji na daną grafikę cyfrową?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

1. Robiąc to w sposób ciągły i zorganizowany powinieneś zarejestrować działalność gospodarczą.
2. Przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Ustawą.
3. Tylko przy udzieleniu licencji.
4. To jest najlepsze rozwiązanie. Poczytaj o licencjach CC.

Ostatnia edycja:
Dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź. Bardzo mi Pan pomógł.
Pozdrawiam serdecznie!

Powrót