Grafika na Allgegro.pl

• Autor wątku Autor wątku driftmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

driftmen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Chciałbym troche dorobić na wakacje. Chciałbym wystawic na allegro aukcje, chcialbym wykonywac grafike na zamowienie, rozne plakaty bannery itd. Korzystam z Ubuntu i Gimpa (open source). Slyszalem ze policja moniotruje allegro, kazda aukcje. Czy to nie lamalo by jakis przepisow?Czy jakbym juz mial dochody z tego to jakos musialbym rozliczac sie z fiskusem? Jaka grafike moge wykorzystywac przy tworzeniu np banneru, moge poprostu wyszukac przez google wyszukiwarke grafik, jakis rysunek i go przerobic? Czy jak to jest z tymi prawami autorskimi?

Zalezy czy zostanie to sklasyfikowane jako działalność gospodarczą. Poczytaj o tym np Prowadzenie działalności gospodarczej na Allegro ? Sprzedawca Internetowy . O podatakc
Zawierasz umowę o dzieło, forma rozliczenia zalezy od formy dzialalnosci... bylo na forum wiele razy poruszana ta kwestia - opcja szukaj.

Oczywiscie nie można wykorzystywać grafiki z sieci jesli nie ma zgody autora na takie wykorzystanie, przerobienie zdjec to opracowanie na które też trzeba miec zgode.

Czyli musze mieć działalność gospodarcza?:rolleyes: Nawet jezeli nie mam 18 lat?
A jezeli sprzedawalbym to jako przedmiot tzn gotowe bannery a nie tak jakby usluge?

No jak nie masz 18 lat to konta na Allegro nie mozesz mieć.. zacznijmy od tego.

Konto mam brata, ktory ma 18 lat.

To nie zmiania faktu, że to nie Twoje konto.
Regulamin allegro:
2.13.
Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać swojego Konta innym osobom, z wyjątkiem przypadków udostępnienia Konta Firmowego osobom należycie umocowanym przez Użytkownika do działania w jego imieniu. Użytkownik powinien zachować w tajemnicy hasło do Konta. Konta są niezbywalne.

A jeżeli to mój brat chciałby wystawiać taką grafikę to jak to zrobić żeby było legalnie i nie zakładać działalności gospodarczej?

Linka podałem.. jeśli jest to działalność ciągła, zorganizowana, nastawiona na zysk to trzeba założyć działalność... czy taka będzie zalezy od Pana i poczęści od interpretacji Pana poczynań (oj przepraszam, brata).

Powrót