Gromadzenie danych osób nie bedących dłużnikami u komornika

• Autor wątku Autor wątku Roksa17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roksa17

Użytkownik
Odpowiedzi
344
Wg jakie przepisu kancelaria komornicza w przypadku jak się idzie cokolwiek dowiedziec wymaga podania numeru telefonu oraz danych osobowych. ja nie jestem dłużnikiem a moje dane zostały spisane z dowodu osobistego. Czy jest taki przepis, który pozwala komornikowi gromadzic dane osobowe osób, które nie sa dłużnikami?

Podbijam temat..... jak ostatnio byłem po papiery o umorzeniu też mnie z dowodu spisała do komputera.... to tak można ??????????

Art. 761. § 1. Organ egzekucyjny może żądać od uczestników postępowania złożenia wyjaśnień oraz zasięgać od organów administracji publicznej, organów wykonujących zadania z zakresu administracji publicznej, organów podatkowych, organów rentowych, banków, spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych, przedsiębiorstw maklerskich, organów spółdzielni mieszkaniowych, zarządów wspólnot mieszkaniowych oraz innych podmiotów zarządzających mieszkaniami i lokalami użytkowymi, jak również innych instytucji i osób nieuczestniczących w postępowaniu informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji.

§ 2. Od wykonania takiego żądania można uchylić się w takim zakresie, w jakim według przepisów części pierwszej Kodeksu można odmówić przedstawienia dokumentu lub złożenia zeznań w charakterze świadka albo odpowiedzi na zadane pytanie.
...
Skoro osoba nieuczestnicząca w postępowaniu egzekucyjnym udziela informacji komornikowi do akt sprawy to nie może być anonimowym Janem Kowalskim, potrzebny jest conajmniej adres tej osoby.

Ostatnia edycja:
Ja nie byłam stroną postępowania, byłam petentem, chciałam sie cos zapytać. Zanim mnie ktoś zapytał po co tutaj przeszłam zostałam wylegitymowana i spisana....

momencik, jezeli nie jestem dłuznikiem ani wierzycielem.... Moge wejsć chyba do kancelarii komorniczej nie bedac ani tym ani tym prawda? Nie ma takiego przepisu na mocy którego komornik gormadzi sobie dane osobowe, w tym przypadku moje, osoby nie bedącej stroną. Czy mam prawo zadac usuniecia ich, jezeli nie jestem stroną postępowania.

Tak. Dokładnie. Jego asesor. Jak weszłam, zanim zdażyłam cos sie zapytac, chciałam konkretnie zapytac w które dni i w jakich godzinach urzęduje komornik bo nie ma tego na stronie ineternetowej, sprawa mnie nie dotyczyła, na dzień dobry kazano mi opkazac dowód, potem numer telefonu a potem dopiero w jakiej sprawie. To zostało zanotowane bez mojej zgody.

Podejrzewam względy bezpieczeństwa. Być może na terenie kancelarii, w której Pani była zdarzyły się niezbyt przyjemne dla komornika incydenty a osoby które w nich uczestniczyły odmawiały podania swoich danych osobowych. Co do telefonu to oczywista przesada i zawsze można powiedzieć że się go nie ma.
Warto przypomnieć że często lokal jak i wszystkie rzeczy zgromadzone w biurze komornika (oprócz akt spraw i pieczęci) to prywatna własność komornika a zatem komornik ma swobodę ochrony własnego mienia a także zatrudnionych osób.

Ostatnia edycja:
no tak, teraz jestem madrzejsza, ale to nieprawne jest.... wiele osób, tak podejrzewam, zostawiło tam swoje dane. Wiele jest nieprzyjemnych incydentów np na komendzie Policji a najpierw pytają sie w jakiej sprawie, do kogo a potem ewentualnie legitymują. Jak teraz mam usunac te dane z prywatnej listy komornika?

Jeśli chodzi o Pani pytanie o godziny przyjmowania interesantów to prosze przeczytać to -
Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji:
...
Art. 18. 1. Komornik dostosowuje dni i godziny przyjęć interesantów do miejscowych
warunków. Po uzgodnieniu tych warunków z prezesem sądu rejonowego, przy którym działa,
podaje o nich informację na tablicy informacyjnej u wejścia do kancelarii.

2. W sprawach pilnych komornik powinien przyjąć interesantów poza ustalonymi godzinami
przyjęć. Komornik powinien również przyjąć interesantów w niedziele i święta, jeżeli ważny
interes strony wymaga niezwłocznego działania z udziałem komornika.

MOze ustawa reguluje, ale realnie tak nie jest. Na stronie internetowej jednego z komorników z mojego miasta sa godziny otwarcia kancelarii 6:30 do bodaj 9. Sam komornik przyjmuje w jeden dzień w tygodniu i po uprzednim zaanonsowaniu się, terminoczekiwania jest dwa tygodnie. Moze i na wejsciu są nformacje ale jak juz pofatygowałam sie do kancelarii to wtedy chciałam sie dowiedziec kiedy sam komornik przyjmuje a nie asesor czy ktos inny. Ustawa swoje a zycie swoje... ja tylko chciałbym teraz wiedzieć jak mam usunać moje dane od Pana komornika bo nie wiem co on z nimi zrobi i na co sa mu potrzebne. Do kogo mam sie zwrócić? Do niego na piśmie? Bo jak pójde składac na dziennik podawczy to znowu mnie wylegitymują. uwazam że to jakies chore jest i nienormalne.

Roksa17 napisał:
To zostało zanotowane bez mojej zgody.
Chyba jednak z Pani zgodą jeżeli podała Pani te dane.

Roksa17 napisał:
Jak teraz mam usunac te dane z prywatnej listy komornika?
Myślę że Pani przesadza. Komornik to funkcjonariusz publiczny i nie będzie danymi szafował na lewo i prawo. Tak jak napisał @Krispl zapewne kierowały asesorem względy bezpieczeństwa. Każda wizyta w kancelarii ma być odnotowana i spisana notatka - tak podejrzewam. Oczywiście przerost formy nad treścią ale skoro tak jest...

Roksa17 napisał:
Na stronie internetowej jednego z komorników z mojego miasta sa godziny otwarcia kancelarii 6:30 do bodaj 9.
Proszę być precyzyjnym. Pofatygowałem się i odnalazłem tą stronę i informacja brzmi dokładnie tak
UWAGA!!!!!!!
W DNIU 12.11.2010. WYJĄTKOWO ZMIANA TERMINU OTWARCIA KANCELARII
KANCELARIA CZYNNA DLA INTERESANTÓW OD 6.30 DO 9.00
Tak więc jest to pewna sytuacja wyjątkowa a nie norma.
Inna rzecz że skoro komornik już decyduje się na stronę internetową to informacja o godzinach przyjęć powinna być. Zawsze jednak można zadzwonić do Rady Izby Komorniczej lub do Sądu przy którym komornik działa.

Dwa tygdonie temu gazeta lokalna opublikowała spory artykuł na temat naruszania prawa przez własnie tego komornika (Tygodnik Podhalański). W Izbie komorniczej wykazano zdumienie, że komornik tak sie zachowuje i że to jest niemozliwe. Sytuacji niemozliwych w przypadku tegoz komornika jest wiele, co tez podają publicznie. Sam dziennikarz został tak samo przyjęty jak ja i spotkanie równiez mu wyzanczono na za dwa tyodnie. A co do wyjatkowej zmiany terminu jest ona na stronie juz od 12. 11 jak Pan zauważył. nie ma godzin normalnego urzedowania, napisane jest tak, ze naparwde trzeba sie zastanawaic jak pracują. To mnie własnie skłoniło do wycieczki do kancelarii. A jak sie zadzowni do komornika (tak też zrobiłam najpierw) to równiez wypytuja o dane, łacznie z numerem telefonu. Mnie przeszkadza tylko to, ze jestem osobą publiczną, nie mam żadnego zwiażku ze sprawą poszłam sie dopytac godzin urzedowania i zostałam wylegitymowana. Oczywiscie, teraz wszytskich uczuam aby nie podawali swoich danych w przypadku wejscia do kancelarii komorniczej, ale ja chce usunacte dane z bazy Pana Komornika bo nie wiem co z nimi sie stanie dalej. Wyciekają dane z banków i innych instytucji, to moga i stąd. Chyba mam do tego prawo prawda? Prosze mi teraz poradzic jak mam to usunąć, o to mi teraz chodzi.

Powrót