groźba a nasza klasa..

• Autor wątku Autor wątku Martyna1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martyna1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,

w czasie dyskusji na forum portalu nasza-klasa na temat zachowania mlodych ludzi w liceum licealistka skierowala w moja strone slowa, cytuje, "nie recze za siebie gdy cie spotkam na ulicy". jej slowa padly w odpowiedzi na moja krytyke obecnej atmosfery i zachowania licealistow przy czym w swojej wypowiedzi nikogo nie obrazilam, ani nie uzywalam wulgaryzmow, zwyczajnie przedstawilam swoj punkt widzenia. uzytkowniczka w swoich postach generalnie wypowiadala sie bardzo nieprzyjemnie, wrecz agresywnie w stosunku do wszystkich forumowiczow, ktorzy podzielali moj punkt widzenia

napisalam do moderatora forum, ze nie zycze sobie tego typu uwag i prosze o usuniecie posta i poinformowanie uzytkownika ze grozby sa w Polsce scigane prawnie.

dostalam informacje ze uzytkownik nie zlamal regulaminu portalu i nic nie zamierzaja w zwiazku z tym zrobic.

i tu pojawia sie moje pytanie - czy wyzej opisany cytat jest grozba karalna? jesli tak to jakie moge podjac kroki w kierunku egzekwowania swoich roszczen w stosunku do portalu nasza-klasa w celu usuniecia wspomnianej wiadomosci i pouczenia/ukarania uzytkowniczki

O groźbie karalnej stanowi art. 190 Kodeksu karnego. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Moim zdaniem opisany w poście stan faktyczny nie kwalifikuje się do ścigania prawnokarnego.

Również uważam, że nie jest to groźba w rozumieniu KK. CHyba, ze okoliczności wskazywałyby inaczej (osoba która to pisała jest znana z tego rodzaju czynnosci, wcześniej dochodziło do pobić z jej udziałem, starć między Panią i tą osobą - chociaż nawet gdyby to nastąpiło to i tak nie ma pewności czy Policja zareaguje tak jak Pani by sobie życzyła).
Przymusić nie można również moderatorów NK.

Powrót