Grozba karalna- gdzie i jak to zgłosić?

• Autor wątku Autor wątku agusia471
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agusia471

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam ! Jestem z mężem w trakcie rozwodu, i niestety jeszcze razem mieszkamy- on prawie kazdego dnia gdy sobie popije grozi mi ze mnie zabije - pokazał mi nawet nóż który specjalnie sobie na mnie naostrzył ( mam te grożby nagrane na kasecie magnetofonowej) i naprawde boje sie ze mi cos moze zrobić- jesli ktos jest zorientowany w podobnych sprawach to bardzo prosze o rade jak zglosic i komu to przestepstwo? czy trzeba to zrobic na pismie czy ustnie ? bo ja chciałam pójść do prokuratora i najlepiej z nim porozmawiac i przedstawic jemu te taśmy itd... jak myślicie czy jest to własciwa osoba czy lepiej udać się na policję ...Jak wogóle taka procedura póżniej wygląda czy to będzie sprawa w sądzie ?Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam Aga

Proponuję złożyc pisemne doniesienie do Prokuratury.

Możesz udać się od razu do jednostki Policji i tam złożyć zawiadomienie o przestępstwie. Na dowód powinnaś zanieść nagrane taśmy i dołączyć je do zawiadomienia. Po złożeniu zawiadomienia na Policji i tak Prokuratura będzie "trzymała rękę na pulsie", gdyż Prokuratura nadzoruje prowadzone przez Policję postępowania. Możesz także iść do Prokuratury lub złożyć pisemne zawiadomienie, jednak bez wizyty na Policji i tak się nie obędzie (Prokuratura przesyła zawiadomienie do jednostki Policji celem prowadzenia postępowania). Jeżeli złożysz zawiadomienie o kierowaniu gróźb karalnych, będziesz musiała złożyć także wniosek o ściganie karne męża, gdyż jest to przestępstwo wnioskowe. Należałoby jednak rozważyć czy nie są tu wyczerpane znamiona czynu znęcania się nad osobą najbliższą. Wówczas przestępstwo to jest ścigane z urzędu. Oznacza to tyle, że po złożeniu zawiadomienia nie masz możliwości złożenia wniosku o cofnięcie wniosku o ściganie męża (co ma miejsce w przypadku gróźb). Po złożeniu zawiadomienia Policja prowadzi postępowanie w trakcie którego otworzone zostaną zapisane przez Ciebie taśmy, przesłuchani ewentualnie świadkowie i wskazany sprawca. Następnie na podstawie zgromadzonego materiału podjęta zostanie decyzja o zakończeniu (skierowanie sprawy do sądu jeśli zawiadomienie się potwierdzi lub umorzenie jeżeli nie). Jeżeli sprawa zakończy się skierowaniem aktu oskarżenia odbędzie sie rozprawa w sądzie.

Powrót