Groźby + ewentualny szantaż ?

• Autor wątku Autor wątku godylek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

godylek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Wkrótce wybieram się na policję, zastanawiam się jakie naruszenie prawa zgłosić dokładnie.

1. Otrzymałem dość ostre pogróżki wobec zarówno mojej osoby, jak i rodziny. Zapewne wyczerpują znamiona przestępstwa, jak rozumiem art. 190 kk,

2. Ogólna treść wiadomości dotyczyła żądania zmiany mojej decyzji dotyczącej osoby, która uraczyła mnie groźbami. Jeśli ja nie zmienię decyzji, to... ... ... ... (ze względu na wulgarną treść nie zamieszczę treści).

I tu moje pytanie, czy dodatkowo doszło w tym wypadku do szantażu? Art. 191. § 1 ?

z góry dzięki za pomoc...

1. Co do groźby, to ktoś musi grozić popełnieniem jakiegoś przestępstwa + musi być obawa, że groźba zostanie spełniona.

2.Przy 191 jest nieco szerzej, groźba karalna jest opisana w art.115 kk.

Nie znając treści słów trudno się wypowiedzieć.
Musi Pan jednak wiedzieć, że nie musi Pan zgłaszać na Policję konkretnego artykułu. Wystarczy opisac zachowanie sprawcy - kwalifikacja czynu nalezy już do Policji/Prokuratury.

Niestety nie mogę przedstawić pełnej treści wiadomości.

Znalazły się tam m.in. zwroty "zajebie Twoją rodzinę", "wjazd do prywatnego domu", "moje słowa nie są żartem", "jeśli nie zmienisz swojej decyzji, to zajebie ciebie".

Pełną treść ewentualnie mógłbym przesłać przez PW, ale nie wiem, czy takie rozwiązanie jest zgodne z zasadami panującymi na forum.

Tzn nie ma chyba takiej potrzeby - jesli było to grożenie śmiercią, łamaniem kończyn etc, jak również naruszeniem miru domowego, to na pierwszy rzut oka-jesli inne przesłanki zostały spełnione-wydaje się , że mamy do czynienia z czynem zabronionym.

Powrót