Groźby i wyzwiska przez telefon

• Autor wątku Autor wątku hazzard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hazzard

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam, w jaki sposób mogę bronić się przed groźbami i obraźliwymi słowami przez telefon? Otrzymałam ostatnio nagrania w nocy na pocztę głosową, mam zachowane te nagrania. Nie korzystam już z poczty i mam drugi nr telefonu, ale chciałabym się dowiedzieć, co mogę zrobić z tymi nagraniami? Groźby były typu: zabiję cię, poderżnę twojemu facetowi gardło lub zrzucę ze schodów, natomiast wyzwiska - wiadomo. Czy coś da zgłoszenie na policję?

Art.*190.*§*1.*Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§*2.*Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ad. §1 groźba musi być budzić uzasadnioną obawę tzn. że rozsądny człowiek uznałby ją za uzasadnioną.
Ad. §2 to jest przestępstwo wnioskowe - musisz sama zgłosić wniosek o ściganie organom ścigania (Policja) najlepiej wraz z dowodami, które posiadasz.

Moniko, nie czekaj, tylko zgłoś się z nagraniami na policję. Znam tego rodzaju sprawę i wiem, że nagranie zostało kilkukrotnie odsłuchane i zaprotokołowane, a sprawa nabrała dalszego toku. Groźby, o których piszesz, to groźby karalne i policja nie ma prawa ich zlekceważyć.

Powrót