Groźby i zastraszanie. Pożyczki gotówkowe.

• Autor wątku Autor wątku Joanna007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, członek mojej rodziny wziął około miesiąca temu niewielką kwotę pożyczki na okres około sześciu miesięcy. Jest to polska, legalna firma, działająca na zasadzie tygodniowej spłaty rat. Ze względu na nieobecność pożyczkobiorcy w kraju i trudną sytuację rodzinną oraz materialną 3 raty nie zostały spłacone. Cała kwota pożyczki bądź jej większa część będzie spłacona po powrocie pożyczkobiorcy, w tym miesiącu, niestety firma nie chce pójść na ugodę przesunięcia terminu. Pojawiły się groźby telefoniczne, wulgarne zachowanie. Podczas wizyty domowej pracownica zastraszała żonę pożyczkobiorcy użyciem siły przez "specjalnie przeszkolonych do tego mężczyzn", pojawiły się też groźby zniszczenia mienia oraz bezprawnej kradzieży mającej na celu odzyskanie długu. Firma także informuje, że zgłosi doniesienie o próbie wyłudzenia na policję, argumentując tę decyzję formą umowy o weksel, niestety nie orientuję się, co to oznacza. Czy firma ma prawo do zrobić? Gdzie można zgłosić metody zastraszania i poważnych gróźb ze strony pożyczkodawcy? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Dziękuję za odpowiedź. A czy ta firma może zgłosić popełnienie przestępstwa wyłudzenia przez pożyczkobiorcę?

Zgłosić może. Pytanie czy są podstawy. Wg. mnie, nie ma. Chyba, że pożyczkobiorca nie zapłacił żadnej raty.

Zostały spłacone 2 raty dotychczas. Kierownik został poinformowany, że w tym miesiącu pożyczkobiorca pojawi się w kraju i spłaci przedterminowo większą część pożyczki, jednak nie chce tego słuchać. Na doniesienie o zachowaniu pracownicy i jej metod zastraszania zareagował zdziwieniem i wmawiał, że takie coś nie mogło mieć miejsca. Kierownik oznajmił, że zgłosi na policję, bo to umowa o weksel i ściągnie pożyczkobiorcę zza granicy. Czy również ma to tego prawo?

Tak mi się wydawało, że policja to tylko straszenie, jedna z ich metod. Żałuję niestety że nie udało mi się nagrać zastraszania przez pracownicę, jest tylko jeden świadek tego zdarzenia. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie weksla in blanco w pożyczce gotówkowej. Czy jest tak, że pożyczkodawca może zerwać umowę i wpisać dowolną kwotę do spłaty, np. 50 000 zł i żądać jej natychmiastowej spłaty?

teoretycznie tak... bo weksle też trzeba umieć wypełniać tak, by nie zacisnać sobie pętli na szyi...

Powrót