Groźby karalne a zeznania pokrzywdzonej :)

• Autor wątku Autor wątku Flake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flake

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

W najbliższym czasie mam sprawę w Sądzie ( Wydział Rodzinny i Nieletnich ) . Chodzi o kierowanie gróźb za pośrednictwem komunikatora internetowego gadu-gadu . Groźby były kierowane anonimowo , natomiast materiał dowodowy wskazuje na to, iż groźby były wysyłane z mojego komputera . Moje pytanie jest następujące : Czy jeśli w trakcie rozprawy zapytam pokrzywdzoną - "Gdybym to ja kierował do Ciebie groźby to przestraszyłabyś się ? Wzbudziło by to w Tobie uzasadnioną obawę spełnienia tych gróźb ?" A pokrzywdzona odpowiedziałaby, że "nie" , to czy można wykorzystać zdanie w paragrafie, które mówi, że gdy nie istnieje uzasadniona obawa spełnienia gróźb to nie można uznać w tym wypadku rozmów na gadu - gadu jako groźby karalne ? Czy będę w tym momencie traktowany jako ta osoba "anonimowa" która wzbudziła w pokrzywdzonej obawę ? Jak wiele zależy od zeznań osoby pokrzywdzonej ? Czy jeśli ona powie, że nie wierzy w to co jest w materiale dowodowym i uznaje mnie za absolutnie nie winnego to jest szansa umorzenia sprawy ?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję , jednak najbardziej interesuje mnie pytanie pierwsze :)

Pozdrawiam serdecznie , Flake

Powrót