Groźby karalne?!?

• Autor wątku Autor wątku Carera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Carera

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 533
Witam,mam pyt.dot.gróźb karalnych-mojemu 18-letni synowi został postawiony taki zarzut.Zdarzenie wyglądało mniej-więcej następująco-stał pod sklepem na przystanku pijąc piwo.Podjechał autobus,nast.kierowca wpuścił pasażerów ale dobiegająca dziewczyna nie zdążyła,czy też zamknął jej drzwi przed nosem-tego dokładnie nie wiem-w każdym razie zamknąl drzwi pozostawiając jedynie otwarte przy swojej kabinie (było gorąco). I tym momencie syn wdał sie z nim w pyskówkę, że chamski etc.; w którymś momencie padło:"i schowaj ten telefon,bo ci zabiorę" a nast.,po dalszej wymianie zdań syn chlupnął w kierowcę piwem oblewając go.Na to kierowca zawezwał policję. Syn pozostał na miejscu. Policja zabrała go na dołek gdzie spędził ok.18 godzin. Kierowca złożył doniesienie o popełnieniu przest.dot.gróźb karalnych.Mam jednak wątpliwość,czy zaistniała sytuacja wyczerpuje znamiona przestępstwa,czy jednak nie był to wybryk chuligański z KW.Nadmieniam,ze syn nie wsiadł do autobusu a kierowca z niego nie wysiadł-całe zdarzenie rozegrało się w dość znacznej odległości więc nie sądzę,żeby kierowca się bał-mógł przecież w każdej chwili zamknąć drzwi i odjechać,a jednak tego nie zrobił.Syn na pewno zachował sie w sposób absolutnie niedopuszczalny, ale czy na pewno powinien odp.z tego paragrafu?Będę wdzięczna za odp.

Zależy co dokładnie syn wykrzykiwał w tej pyskówce.
A oblanie kogoś piwem jest naruszeniem nietykalności cielesnej, ściganym z oskarżenia prywatnego.

Nie padły żadne obraźliwe słowa w rodzaju wulgaryzmów,kierowca zaczął mu wymachiwać tym tel.mówiąc,że zaraz zadzwoni na policję,na co syn odburknął,żeby go schował, bo może mu go zabrać,czy coś w tym sensie.A policja zanotowała:będąc pod wpływem alkoholu wywołał awanturę w autobusie i groził kierowcy pobiciem i zaborem tel.kom. On twierdzi,że nie było mowy o pobiciu a jedynie padło zdanie o telefonie.Nie wiem co zrobić w zaistniałej sytuacji i jak mozna sie starac o zmiane kwalifikacji czynu?

Widocznie są jakieś dowody że padły inne słowa niż twierdzi syn. Na koniec postępowania przygotowawczego syn będzie mógł zapoznać się z zebranymi dowodami i odnieść się do nich, czy ewentualnie wnieść o przeprowadzenie dodatkowych dowodów.

Serdecznie dziękuję za odp.Policja przesłuchała jego kolegę,który był w czasie zajścia i on potwierdził,że nie padły groźby pobicia ale nie wiem,czy jest to wiarygodny świadek, bo jst osobą karaną...Mam jeszcze jedno pyt.-syn ma być wzywany do złożenia wyjaśnień (prawdopodobnie będzie omawiana kwestia samoukarania i propozycje kary)- czy mogę być wtedy przy nim jako jego pełnomocnik?Bo jak go przywieżli z tego dołka na przesłuchanie i poprosiłam o możliwość uczestnictwa w przesłuchaniu właśnie w charakterze jego pełnomocnika to mi odmówiono.