Groźby, obrażanie

• Autor wątku Autor wątku kacpero1094
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacpero1094

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
W wakacje założyłem stronę internetową. Adresów nie było wiele, bo strona jest tematycznie związana z gitarą. Wybrałem więc gitara-online.org.
Dzisiaj zostałem za to wyzwany od złodziei, ch**** i innych przez właściciela domeny gitara-online.pl
Najpierw spamował mój kanał Youtube i stronę domową, a później dostałem "wiązankę" i groźby przez komunikator GG. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Witam,

dwie sprawy:

1. nazwa domeny. Niestety, właściciel tej drugiej domeny może mieć w stosunku do ciebie uzasadnione roszczenia. Chodzi o nieuczciwą konkurencję - patrz ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - Art.5. Prawdą jest, że domeny różnią się rozszerzeniem, ale główna część nazwy jest w obu przypadkach identyczna, czyli przeciętny użytkownik internetu może nie rozróżniać obu stron. Do tego, sądząc z nazw, działacie na tym samym rynku właściwym. Powinieneś przed rejestracją sprawdzić istnienie podobnej nazwy i dobrze to przemyśleć.

2. forma kontaktu z tobą jest rzeczywiście mało kulturalna. Ale tu, to chyba pozostałoby ci przy dłuższym trwaniu tej sytuacji (lub eskalacji) powiadomienie policji (inna rzecz, czy podjęliby działania).

Z tą domeną to łatwo powiedzieć. aktualnie nie ma już unikalnych domen. Zresztą nazwą strony nie jest gitara-online tylko gitara-online.org, więc nazwa różni się. Z tego co się wcześniej dowiedziałem, to takie działania są legalne.

Z ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 5.
Czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie przedsiębiorstwa, które może wprowadzić klientów w błąd co do jego tożsamości, przez używanie firmy, nazwy, godła, skrótu literowego lub innego charakterystycznego symbolu wcześniej używanego, zgodnie z prawem, do oznaczenia innego przedsiębiorstwa.

Wyłącz tą stronę jak nie chcesz mieć kłopotów i najazdu Policji
Tanten facet ma racje
on ją zarejestrował
i on ma prawa do niej

Patrzyłem na ta stronę
ta strona jest nielegalna
jesteś piratem
chcesz mieć prawa do tego do czego nie masz to kradzież

1. Możesz rejestrować domenę jaką chcesz ewentualnie patrz p.2
2. Zarówno słowa "gitara" jak "online" nie są nazwami własnymi więc tym bardziej. Co innego jakbyś chciał rejestrować i używać n.p.: "volkswagen".com, pl, org itd.- chyba zrozumiałe a nawet wtedy sytuacja nie jest tak do końca jasna bo nazwa domeny to nie jest znak towarowy. Nasze prawodawstwo właściwie nie reguluje problematyki domen Internetowych.
3.chris - nazwa domeny to NIE oznaczenie przedsiębiorstwa.
W sieci można znaleźć wręcz milony przykładów nazw domen bazujących na tych samych słowach powszechnie używanych z różnym rozszerzeniem funkcjonalnym czy regionalnym.
Tak na marginesie , gołym okiem widać, że Twoja strona ma inny charakter ( znacznie bardziej rozwinięty ) niż strona druga.
Co do gróźb to oczywiście zrób wydruki, kopie w formie lektronicznej i zgłoś na policji.

Ostatnia edycja:
Prokuratortus napisał:
Patrzyłem na ta stronę
ta strona jest nielegalna
jesteś piratem
chcesz mieć prawa do tego do czego nie masz to kradzież
a co konkretnie jest nielegalnego?
tak samo działa np. 911tabs.com, pianofiles.info, 4shared.com ultimateguitar.com i wiele innych

Powrót