Groźby z Art. 190 i 191 kk - przez Internet. Co i jak?

• Autor wątku Autor wątku loony93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loony93

Użytkownik
Odpowiedzi
83
W dniu dzisiejszym na publicznym serwisie społecznościowym grożono mi, jednocześnie z zamiarem wywołania tą groźbą wpływu na mnie i moje zachowanie. Zamierzam o zajściu zawiadomić prokuraturę, bo lokalny KP jakoś się nie kwapi zajmować sprawami które miały miejsce na odległość, przez Internet.

I teraz moje pytanie.. jak sformułować wniosek do Prokuratury ? Ogólny wzór znam.. ale co w uzasadnieniu ? Uzasadniać tam co konkretnie wzbudziło we mnie obawę.. i czy wnosić o namierzenie przez IP osobę która mi groziła (bo nie znam personaliów tej osoby, tylko nick w tym serwisie)..

Proszę o odp :)

Tak jest, 16 niepełne.. ale jużdo prokuratury mama złożyła wniosek o ściganie.. nie mogę czekać bo gróźb się naprawde zaczełem obawiać, nawet jak widze chłopaków obcnych i spojrzą na mnie to już jakoś czuje mocno ich wzrok na sobie ..

No ale dziękuje za chęc pomocy.

Jeszcze przy okazji rozpoczecia tego tematu zapytam o inną sprawe..

Rok temu zostawiłem u kolegi dymiarkę, z racji tego że nie miałem gdzie jej zostawić w szkole, to do niego zaniosłem a mieszkał on nie daleko. Gdy po szkole chcialem ja wziacs powiedzial ze da na następny dzień.. i ślad po niej zaginął, mam pare osob ktore mialy jakies wiadomosci w miedzy czasie na jej temat.. Co z tym ? Na policje, czy do Sądu Wydział Cywilny? Jest to jakieś przestępstwo jesli sie ukrywa moj przedmiot przedemną ? Nadmienie ze nie mam paragonu (gdzies go "wcieło) pudełka.. faktury.. nr seryjnego.. nic. Znam firme, kolor, wyposażenie.. Prosze o pomoc

a kto groził? czym groził? sprawca cię zna?- wie gdzie mieszkasz? i wogole jak doszlo do sytuacji wystąpienia gróźb...?

hmm nie chce do publicznej wiadomości dawać.. może jakiś priv?

po to jest Forum prawne ,żeby m.in. na twoim przykładzie ludzie się czegoś dowiedzieli...chociażby tego czy zostaly wypełnione znamiona czynu zabronionego czy nie itp. i odnieśli odpowiedzi do swoich przypadków..... szanujmy swoj czas - nikt nie będzie 100x odpowiadał na to samo pytanie tylko dlatego ,że komuś nie chce się opisać czegoś na Forum,ale zrobiłby to na PRIV... - zresztą na Forum nawet jak ktoś ci coś zle odpowie to zaraz znajdzie się ktoś inny kto poprawi błąd.... a na priv jest to niemożliwe....:)

No ok.. Czyn miał miejsce na YouTube, w komentarzu najpierw mnie naobrażał użytkownik, następnie napisał abym "usunął filmik bo pruszków tego nie wybaczy".. Obejrzałem jego pozostałe filmiki, i o zgrozo pełno o śmierci, broni..

Groził bliżej nieznajomy mi użytkownik tegóż serwisu, groził w moim domyśle że jeśli nie usunę filmiku to "pruszków nie wybaczy". Sprawca może mnie zna, a może i nie.. tego poprostu nie wiem. Na filmikach są moje zdjęcia, na stronie mojego profilu jest miejscowość gdzie mieszkam. Wystarczy poiwedzieć moje nazwisko i 95% osób w mojej gminie będzie wiedziało o kogo chodzi. Gdzie mieszkam to podejrzewam żę nie wie, ale łatwo będzie mu się ewentualnie dowiedzieć.

loony93 napisał:
Groził bliżej nieznajomy mi użytkownik tegóż serwisu, groził w moim domyśle że jeśli nie usunę filmiku to "pruszków nie wybaczy". .

to nie jest groźba w rozumieniu art. 190 &1 KK

powinna być odmowa wszczęcia lub o ile ktoś by nieopatrznie wszczął postępowanie umorzenie tego postępowania na podstawie art. 17 § &1 pkt.2 KPK

Dlaczego nie jest ? Ja się tych słów "usuń to bo pruszków nie wybacza " naprawde przestraszyłem, nieznajoma mi osoba takie słowa rzuca.. Skąd mam wiedziec czy jak nie wyjde pod klatke wieczorem coś mi sie nie stanie .. Ja się tej groźby obawiam, a to właśnie moje poczucie bezpieczeństwa chroni Art. 190 &1..

brak wybaczenia nie jest groźbą popełnienia przestępstwa....

Ale ja się w tym doszukałem podtekstu i to jest takie dogadywanie złośliwe, i dla mnie ono to oznacza. Jeszcze te nawiązanie do Pruszkowa .. oczywiście chodzi o mafie pruszkowską..

co ty się domyślasz to twoja sprawa i twojej wyobraźni.... - nie jest to groźba w rozumieniu art. 190 1 KK

No zobaczymy jak to pójdzie dalej :)
A wyzywanie od ćpunów, oraz pomawianie że piję denaturat.. To przestępstwa a art 216 i 212 kk ?

Popieram Markiza, to nie jest groźba karalna- groźba karalna musi być jasno wyartykułowana np " Podpalę Ci dom" czy " połamię nogi", Twoje domysły i wyobrażenia nie są sprawą dla prokuratury. Wpis nazwałabym szczeniackim wybrykiem, ale nie groźbą.

loony93 napisał:
No zobaczymy jak to pójdzie dalej :)
A wyzywanie od ćpunów, oraz pomawianie że piję denaturat.. To przestępstwa a art 216 i 212 kk ?

Sprawa dyskusyjna.
Ty chyba masz osobowość pieniaczą, albo nudzi Ci się w Wielki Piątek.

Nie pieniaczą.. nie jestem żadnym paranoikiem, schizofrenikiem czy jakkolwiek to nazwać.. Po prostu mam prawo się obawiać różnych osób..

ale w tym przypadku nie jest groźba karalna i nie podlega ściganiu.

Powrót