Grupa na portalu Facebook

• Autor wątku Autor wątku marcinkenez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinkenez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witajcie, otóż mam zapytanie. Znajoma radziła się mnie dziś ws. legalności odsprzedaży grupy którą długo prowadziła na facebooku. Tematyką grupy jest sprzedaż tekstyliów wszelkiego rodzaju. Wg. mojej wiedzy jest to nielegalne, jednak podała argument czy oby napewno skoro nie sprzedaje własności portalu, a jedynie czas poświęcony na rozwój tej grupy. Co o tym sądzicie? Zdaje mi sie że nie jest to głupie, ale może nie mieć racji i grozić jej może kosmiczna grzywna za ten czyn. Ma ktoś wiedze w tym zakresie? Lepiej ją chyba odwieść od tego pomysłu... Tym bardziej że powiedzmy do tej pory jest to legalne natomiast nie zna intencji przyszłego administratora i może jej skutecznie "umilić" życie.

nie wiedziałem gdzie umieścić post, może go przeniose, prawo karne ? a autorskie dałem ze względu na własnosc facebooka

Ostatnia edycja:
Raczej wyjaśnić na czym polegają Twoje wątpliwości a ja zadecyduję o właściwym dziale.

Wątpliwości podlega legalność takiego działania- to przede wszystkim. Druga kwestia konsekwencje prawne.

Gdzie widzisz ten brak legalności, z czego ma on wynikać?

Czy sprzedaży czasu na rozwój grupy czy nie zostanie to potraktowane jako próba sprzedaży tak naprawde własności portalu. Druga kwestia posprzedażowa- hipotetycznie nowy właściciel zaczyna wystawiać tam podrabiane ubrania. Dalej ma konflikt z prawem na tym tle i idąc dalej dojdą do poprzedniej właścicielki która będzie Bogu ducha winna a chce prowadzić spokojne życie stąd sie nas radziła a ja się nie znam na tym i pytam tu

Jeśli sprzeda czas to nie przekaże żadnych innych praw do tego portalu.

Czyli miała racje, idąc dalej- jest podejrzenie że nowy administrator chce sprzedawać podróby. Czy przy ewentualnych problemach nowego admina zostaje pociągnięty do odpowiedzialnosci stary admin? Dzięki za pomoc w kwestii numer 1 :-)

Sprzedaż czasu nie ma nic wspólnego ze zmianą administratora. Jeśli do niej dochodzi, to aktualny administrator odpowiada za stan i naruszenia prawa na portalu.

Powrót