Grupa R-2 POMOCY!!!!

• Autor wątku Autor wątku Słowikowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Słowikowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Bardzo proszę o pomoc gdyż już nic nie rozmumiem. Mój narzeczony podczas odbywania kary pozbawienia wolności stanął na komisję i przyznano mu grupę P-2. Problem polega na tym, że w momencie gdy przewieźli go na półotworek stanął ponownie na komisję i zmieniono mu grupę na R-2 gdyż jakiś wychowawca dopatrzył się, iż w okresie 1998-1999 i od 10.01.2000 do 18.02.2000 odsiadywał wyrok i wyszedł na warunek. Dyrektor ZK uzasadniał to tym, iż w przeciągu 10 lat trafił ponownie do ZK. Myślałam, że recydywa jest wtedy gdy w przeciągu 5 lat trafi się ponownie do więzienia-no chyba, że się mylę??? Nadmieniam, iż od 26/04/2007 do 14.09/2007 mój na rzeczony przebywał w AŚ, wyszedł do uprawomocnienia się wyroku i 26/11/2007 trafił do ZK w celu odbycia kary pozbawienia wolności i jest tam oczywiście nadal.Wyroki które miał od 2004-2005 były w zawieszeniu-teraz już są obligatoryjnie odwieszone- a pierwszy bezwzględny otrzymał w lipcu 2007. Bardzo proszę o podpowiedź co dalej można zrobić i czy rzeczywiście mogli mu zmienić podgrupę???? Błagam was o pomoc w tej bardzo trudnej dla mnie sprawy.

Słowikowa R jest również po to aby oddzielić tych pierwszy raz karanych od tych którzy po raz kolejny trafiają do więzienia. Ale normalnie może stawać bo odbyciu 1/2 kary. Zapraszam na o,37,76764.html oraz na temat "O co chodzi z tymi grupami P1 P2 P3"

Wiem, że należy oddzielić tych co nigdy nie siedzieli od tych co już odbywali karę pozbawienia wolności jednakże zastanawiam się czy jest jakiś przepis który to określa??? Zaskoczyłam się stwierdzeniem, że w przeciągu 10 lat trafił do ZK to dostał R dlatego też prosiłam o podpowiedź czy rzeczywiście tak jest. I czy w przypadku popełnieniu błędu przez komisję można to jakoś naprostować??? Poprostu nie mogę odnaleźć przepisu który stwierdza 10-cio letni okres, znalazłam tylko art.64 kk. który mówi o 5-ciu latach.
Dziękuję, za zainteresowanie.

Przepraszam za upierdliwość. Chcę dodać, że przeczytałam to co mi poleciłaś jednak nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Bardzo dziękuję za ciekawe artykuły. Pozdrawiam

Słowikowa, nie ma takiego przepisu. Jest na R - penitencjarnej, a nie Sądowej. W Sądzie będzie traktowany jak pierwszy raz karany, czyli może ubiegać sie o warunek po połowie kary. Ale ponieważ już był kiedyś karany to w ZK będzie miał podgrupę R.
I nie jest wówczas ważne kiedy był karany, czy 10, czy 15, czy 6 lat temu...

Wielkie dzieki dziewczyny. Teraz mam jasność choć zastanawiam się nad jeszcze jedna sprawa. Mojemu T.zaliczono ponad roczny pobyt w AŚ na poczet kary p.w , do warunku został mu tylko 1 miesiąc który odsiedział też w AŚ a nie w ZK Wrocław i tak sobie dumam czy mógłby prościć jednak o zmianę grupy na P ze względu na w/w okoliczności??? Czy istnieje coś takiego aby osadzony sam poprosił o komisję - wiem, że co ZK to inne obyczaje bo inni ludzie. Pozdrawiam

Słowikowa nie ma takiej możliwości. Ponieważ był już kiedyś karany musi mieć R a nie może mieć P bo tą grupę mają pierwszy raz karani. Ma recydywę penitencjarną i może starać się o warunek po połowie kary. Byłoby gorzej gdyby miał R sądową bo wtedy o warunek można się starać po 2/3 albo 3/4 kary ale twojego narzeczonego to nie dotyczy.

Powrót