Gry internetowe/portale - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Tao1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tao1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, jestem tutaj po raz pierwszy, mam nadzieje ze do dobrego działu trafiłem ;).

A więc:
1)Mam w planach napisanie gry internetowej, w celu zarobienia małe co nieco na kontach premium( ew. reklamach). I tu się pojawia pytanie, czy jakieś prawa stoją na przeszkodzie przy pobieraniu opłat za takowe konta ? Jeśli tak to jakie i jak żyć zgodnie z nimi bez ich łamania/naciągania.
2)Przy portalach internetowych typu np. allegro gdzie pobierane są opłaty za wystawienie aukcji, też trzeba ja w/w sytuacji spełniać jakieś prawa ( np. w pewien sposób dostosować portal czy coś podobnego ? ).
3)Gdy mam na stronie muzykę, która leży na moim serwerze,lecz nie jest udostępniana w celu pobrania tylko odsłuchania narażony jestem na jakieś kary( prawa autorskie etc. ) ?

1 i 2. Zwykła działalność gospodarcza i przejrzysty regulamin wystarczą.

3. Na coś takiego potrzebujesz zgodę właściciela praw autorskich.

co do 1i2 będe musiał coś za to płacić ? Bo szczerze zielony jestem jeśli chodzi o prawo

Aktualnie założenie firmy nic nie kosztuje (rejestracja do VATu kosztuje 170 zeta, ale może nie być konieczna na początku(.

Od zysków standardowo podatek, no i zusik trzeba opłacić.

a możesz mi powiedzieć dokładniej jaki jest % podatku, i w jaki sposób sprawdzane jest ile ja zarabiam ? ( ja wiem, ale oni skąd :?)

Zazwyczaj 18%.

I to Ty wszystko obliczasz i opłacasz zaliczkę, a na koniec roku wypełniasz PITa.
US losowo kontroluje czy wszystko jest ok - jak nie to to dostajesz klapsa, mandat i płacisz z odsetkami. :)

klaps wystarczy :P

Co do tych pieniędzy które zarobie, na wszystko musze mieć potwierdzenie ?
Bo zapewne głównie będę dostawał pieniądze przelewem i jedynym dowodem może być wpis na koncie.

Musisz.

Do każdej wpłaty musisz wystawić fakturę lub paragon - co i jak dokładnie to już musisz w necie doczytać.

no troche problematyczne to będzie :? powiedzmy ze przez miesiac 300 faktur wystawić, i jeszcze to rozesłać ( na życzenie) to można by zamęczyć się. Chyba ze na email słać coś w wersji elektronicznej. Ale to już później będe się męczył :) A powyższe prawo dotyczy również płatnych sms ? ( czy moge dla siebie zachować tamte zyski, bo i tak prowizja jest kolosalna za sms...)

Oczywiście, że możesz sobie zachować zyski i ich nie opodatkować.
Ale jak US się o tym dowie to Ci to karnie opodatkuje stawką 75% i dorzuci mandat. :)

hmm odnosnie tych faktur/paragonów, jak to się ma do sms ? ciekawe jak zrobie fakture na sms ? :P Poza tym faktury moge na swoim kompie trzymac ale ich nie drukować? czy musze mieć taki stos papierów :?

Powrót