Gry tzw. przeglądarkowe i pare pytań ich dotyczących

• Autor wątku Autor wątku boor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Z góry przepraszam jeśli ten dział nie jest odpowiedni, jestem kompletnie zielony z prawa, ale myślę, że chyba to najlepsze miejsce. A teraz przejdę do rzeczy..

Słowem wstępu to mam kilka pytań dotyczących gry internetowej do której jest potrzeban tylko dowolona przeglądarka. Darmowa rejestracja, po czym można się logować i "gramy". Teraz moje wątpliwości/zapytania..

- Czy administrator takiego projektu musi mieć zarejestrowaną jakąś działalność? Normalnie odprowadza podatek? Jak to się ma do dóbr wykorzystywanych w grze. Dostajemy je po wysłaniu smsa za konkretną sumę. Administrator oferuje to samo poza grą, wszelkimi aukcjami, poprzez po prostu przelew na konto. Za tę samą sumę dostajemy dwa razy tyle. Czy to legalne?
- Administrator wyraża pozwolenie na handlowanie "postaciami" w obrębie gry za realne pieniądze. Gracze sami się dogadują co do tego. Czy jeśli obie strony potwierdzą, że np. nabyłem konto za 200 zł, a administrator mi je zbanował bez powodu to mogę się jakoś ubiegać o odzyskanie tych pieniędzy? Dochodzi do tego olewczy stosunek tego administratora który nagabywany poprzez prywatne wiadomości w grze, na forum, na komunikatorze gg i innych nie raczy odpowiedzieć. W tym samym czasie banowane czyli wyrzucane są kolejne osoby z gry bez powodu albo te powody są bardzo naciągane.

To chyba takie 2 najważniejsze kwestie opisane dość szeroko i z wieloma wątpliwościami. Jeśli komuś się będzie chciało poświęcić trochę czasu żeby mi pomóc to będę bardzo wdzięczny. Ogólnie to poprosiłbym też o jakiś odnośnik czy konkretne skierowanie do miejsca gdzie są wszytkie te paragrafy i zapisy dotyczące omawianej przeze mnie sprawy. Chętnie się z tym zapoznał. Sam nawet nie za bardzo wiem gdzie szukać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Oczywiście działalność musi mięc zarejestrowaną w Państwie EU. No jeśli robi to poza grą, na allegro czy gdzieś indziej i na innych warunkach to widocznie ma coś do ukrycie. Nie wiem czym się kieruje.
No jest regulamin który się akceptuje i który powinien być przestrzegany przez obie strony, jest to forma umowy dwustronnej. Złamanie jej zapisów nie powinno mieć miejsca i owszem, można by się np przed sądem powołąć na złamanie warunków umowy - jednak potem kwestia udowodnienia tego, czy szkody jest trudna. Napewno nic nie da powoływanie się na stracony czas... bo też takie już próby były na forum ;)

A szukać tego to trzeba tam gdzie informacji do zwykłej umowy... Kodeks cywilny :) Jakoś szczególnie prawo polskie takich praktyk nie reguluje.

Powrót