Gry Xbox 360.

• Autor wątku Autor wątku Ewa Kobylańska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewa Kobylańska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Niedawno kupiłam synowi w prezencie konsolę Xbox 360 z LT 3.0. Okazało się, że jest to przeróbka, która umożliwia uruchamianie tzw. kopii zapasowych gier z płyty.
Chciałam kupić kilka gier, a te oryginalne mają cenę bardzo wysoką.
Czy takie kopie są legalne? Bo to chyba nic innego jak nielegalne kopiowanie.
Dziwi mnie właśnie to, że takie gry można nabyć na portalach ogłoszeniowych, m.in. Oglaszamy24.pl. Czy kupując taką grę też łamię prawo? Czy sprzedający może się tak ogłaszać?
Jak się do tego ma taki zapis: "Wszystkie nagrywane kopie gier, są sporządzane wyłącznie na użytek własny (zamawiającego),
co jest zgodne z art. 23, pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
(Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.) (sprost.: z 1994, Nr 43, poz. 170, zm. z 1997 r. Nr 43,
Zamawiając wybrane przez siebie produkty jednocześnie oświadczasz, że jesteś pełnoletni i posiadasz wersje oryginalne zamawianych pozycji."?
Czyli jeśli mam oryginał danej gry to wtedy mogę kupić jej kopię od osoby, która je oferuje? Czy ten zapis to jakieś obejście prawa?
Jak to się ma w praktyce?
No i też fakt, że ta przeróbka jest ogólnodostępna - m.in.: stacjonarne serwisy konsol ją oferują. Czyli przeróbka sama w sobie jest legalna, tak?

Proszę o odpowiedź bo nie wiem już czy dobrze zrobiłam kupując konsolę z tym LT 3.0.

Kopie możesz posiadać na własny użytek tylko pod warunkiem że zakupiony posiadasz oryginał . Niestety wykonać samemu kopię na tyle dobrze by konsola bez przeróbki działała w sumie się nie da . Sam zakup jest nielegalny .

Sprzedaż konsoli "przerobionej" także . I ścigane jest z urzędu tak jak i gry .

Jak gry drogie to pozostaje tylko opcja ,używane czyli na pewno nowości odpadają .

Własny dozwolony użytek nie dotyczy programów wszelakiego typu i niezależnie od nośnika .

EndriuKrzywy napisał:
Sam zakup jest nielegalny .
zakup konsoli czy "kopii zapasowej" gry? jeśli to pierwsze to jaka podstawa?

Sprzedaż konsoli "przerobionej" także . I ścigane jest z urzędu tak jak i gry .
podstawę prawną poproszę bo bzdury piszesz

w sumie to było już na tn temat na forum sporo:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/191332-przerobka-konsol-psp-art-118-1-a.html
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/61793-czy-przerobka-konsol-lamanie-prawa.html
http://forumprawne.org/nowe-technologie/97648-przerobka-konsoli.html
jest jeszcze sporo innych

Kluczowe ma tutaj znaczenie zgodne z prawem korzystanie z utworu, istnienie tej okoliczności wyklucza znamiona bezprawności. Ale te aspekty zostały już omówione we wcześniejszych wątkach.

Ale w poście autora jest zakup samych kopii więc jest naruszenie praw .

Dziękuję za odpowiedzi.
Czyli jedną kopię mogę posiadać. O ile oczywiście mam oryginał, tak?
A czy jeśli posiadam oryginał to czy mogę zakupić od kogoś kopię tej gry?

Ewa Kobylańska napisał:
... A czy jeśli posiadam oryginał to czy mogę zakupić od kogoś kopię tej gry?
Cokolwiek nie logiczne, kopię możesz wykonać sama, po co kupować.

Nie każdy ma komputer , albo ma netboka bez napędu . A czasem nie umie . Chociaż najlogiczniejsze jest właśnie samodzielne wykonanie kopii .

EndriuKrzywy napisał:
Nie każdy ma komputer , ...
Poważnie !?!
Myślałem, że już wszyscy jesteście komputerowymi dziećmi. :rolleyes:
Co do zasady Prawo autorskie pozwala na sporządzenie kopii a nie zakup.

Ostatnia edycja:
Powrót