Grzywna w Niemczech. Kiedy zostanę usunięty z KRK?

• Autor wątku Autor wątku radekg78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radekg78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
W marcu tego roku dostałem karę grzywny 15 stawek dziennych po 25 euro za przewóz fajerwerków przez Niemcy do Holandii. aktualnie staram się o pozwolenie na broń do celów myśliwskich ale widnieje w Polskim KRK. Czy ktoś wie po jakim czasie będę usunięty z KRK?

Jeśli się nie mylę to po 5 latach, jak w międzyczasie żadnych występków nie miałeś.

nika44 napisał:
Jeśli się nie mylę to po 5 latach, jak w międzyczasie żadnych występków nie miałeś.

czytałem na forum że u nas w Polsce weszły jakieś nowe przepisy w 2015 roku i zatarcie grzywnej nastepuje po roku czasu. Czy to się mnie dotyczy? dodam że w Niemczech nie jestem w rejestrze skazanych.

nika44 napisał:

https://forumprawne.org/prawo-karne/775872-zatarcie-skazania-wniosek-o-zatarcie.html

Odpowiadałem na ten temat, nawet jeśli przed nowelizacją był skazany na grzywnę to nowe terminy obowiązywały go od wejścia w życie ustawy, ponieważ nowelizacja zawierała w sobie przepisy przejściowe.

radekg78 napisał:
Czy to się mnie dotyczy?
Tyczą się ciebie obowiązujące przepisy więc zatarcie powinno nastąpić w marcu 2019 roku.

MarekKarnista napisał:
https://forumprawne.org/prawo-karne/775872-zatarcie-skazania-wniosek-o-zatarcie.html

Odpowiadałem na ten temat, nawet jeśli przed nowelizacją był skazany na grzywnę to nowe terminy obowiązywały go od wejścia w życie ustawy, ponieważ nowelizacja zawierała w sobie przepisy przejściowe.

Tyczą się ciebie obowiązujące przepisy więc zatarcie powinno nastąpić w marcu 2019 roku.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to w marcu 2019 roku nie powinno mnie być w Rejestrze Skazanych? dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

radekg78 czy możesz dać znać czy faktycznie po roku kara nie widniala juz w KRK w Polsce? Jestem w podobnej sytuacji i ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje. Pozdrawiam.

Powrót