Grzywna z mandatu

• Autor wątku Autor wątku Grzechu12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzechu12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam 2 lata temu zlapali mnie 2x na handlu papierosami. Otrzymalem dwa mandaty jeden w wysokosci 2500zl i drugi 500zl. po 2 Latach otrzymalem jedno pismo z sadu ze mam do zaplaty 1000zl grzywny i drugi z urzedu skarbowego ze mam zaplacic 450 zl grzywny. Moje pytanie jest takie czy jak dostalem kare grzywny z mandatu to czy mi mandat anulowali i nie musze go placic? bo jak jednak musze To ladnie mnie podliczyli.

coś jest nie tak - mandat to prawomocne zakończenie i nic się już dalej nie dzieje (umorzenie z mocy prawa po 3 latach)
chyba że mandat był zaoczny?

w liscie z sadu wyniki ze trwalo postepowanie karne przeciwko mnie (oskarzenie handel nielegalnymi papierosami) i sprawa zostala zakonczona z wyrokiem 1000 zl grzywny.

Mandat zaoczny czyli kiedy nie zachodzi watpliwosci do tozsamosci odbiorcy mandatu. Jesli o to chodzi to tak.

to ostatecznie zdecyduj sie ile i za co dostales. bo nie moze byc mandatu i grzywny karnej za to samo jednoczesnie

to ostatecznie zdecyduj sie ile i za co dostales. bo nie moze byc mandatu i grzywny karnej za to samo jednoczesnie.
przeczytaj co z sadu przyszlo. wydaje sie ze te drugie kwoty sa wlasciwe

2 lata temu dostalem mandat od sluzby celnej za handel jeden 2,5 tys i drugi 500 po 2 latach nie splaty dostalem list z sadu ze prowadzono przeciwko mnie dochodzenie w sprawie handlu papierosami i otrzymalem wyrok zaplaty grzywny wysokosci 1000zl. Dostalem tez list ze skarbowki ze otrzymalem 450 zl kary grzywny. Sam z tego nic nie rozumiem

od służby elnej mandat był zaoczny czy nie?
kto wniósł sprawę do sądu?

Powrót