Grzywna za pobieranie/udostepnianie filmow

• Autor wątku Autor wątku Aswzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aswzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Otoz dzis przyszla do mnie bardzo wysoka grzywna za udostepnianie filmow przez program pear2pear. Poczytalam conieco o tym i mam zamiar udac sie do prawnika alby choc troche zmniejszyc koszty. Jednak grzywna ta byla tylko za pojedynczy film, a z tego co wiem moja corka ktora nie byla swiadoma lamania prawa uzywala programu wielokrotnie ogladajac filmy jak i seriale!! Boje sie ze przyjdzie wiecej takich pism a ja w zyciu sie nie wyplace! Co robic w takiej sytuacji? Czy jest taka mozliwosc ze wiecej pism nie przyjdzie lub przyjda tylko te za stosunkowo nowe filmy? Czy moge sie jakos odwolac od tego?

Proszę przeczytać dokładnie to pismo. To nie jest grzywna, bo grzywnę może orzec tylko sąd w sprawie karnej, a o sprawie karnej musiałaby Pani wiedzieć wcześniej (wezwania, terminy itd.). To co Pani dostała pocztą, to na pewno pismo od jakiegoś adwokata (kancelarii adwokackiej), która domaga się odszkodowania za naruszenie praw autorskich do jakiegoś filmu ściągniętego z internetu oraz zapłaty kosztów adwokackich. Problematyczna w tym będzie wysokość tego odszkodowania i wysokość tych kosztów adwokackich, ponieważ kancelarie adwokackie zawsze je (często bezprawnie) zawyżają. Adwokat, do którego zamierza się Pani z tą sprawą udać, jeśli ma jakiekolwiek doświadczenie i wiedzę w tej sprawie, pownien przede wszystkim to sprawdzić. Poza tym ważne jest to, że jeśli już, to nie Pani, lecz córka (przypuszczam, że jeszcze małoletnia) ściągała te filmy, i nie jest takie oczywiste, że Pani musi za nią odpowiadać. A ona sama nie zawsze musi być pociągana do odpowiedziałności odszkodowawczej za naruszenie cudzych praw autorskich poprzez ściąganie filmów z internetu. O tym wszystkim powinien Pani powiedzieć ten adwokat, do którego o pomoc chce się Pani zwrócić.

Powrót