Grzywna

• Autor wątku Autor wątku muciek112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muciek112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam dostałem wyrok.
Nie wiem teraz gdzie mam zapłacić grzywna?
Mam tez zapłacić za szkody PKP tez nie wiem gdzie i jak to zrobić
Dodatkowo opłatę karna na rzecz skarbu państwa i opłatę za sprawę
Podsumowując

Grzywna
za szkody do PKP
oplata karna
za sprawe
Jaki jest termin zaplaty za te szkody?

Jeśli chodzi o grzywnę to Sąd ma obowiązek wezwać Cię do jej zapłaty i na zapłatę będziesz miał 30 dni od doręczenia wezwania (oczywiście możesz zapłacić wcześniej jeśłi chcesz - nr konta podadzą Ci w Sądzie)

Jeśli chodzi o obowiązek naprawienia szkody to pokrzywdzony ma prawo domagać się tej zapłaty od daty prawomocności wyroku (art. 9 par. 2 kodeksu karnego wykonawczego) i od tej daty ciąży na tobie obowiązek zapłaty pod rygorem egzekucji ze strony pokrzywdzonego.

Czyli mam czekać aż mi przyślą dane do wpłaty za grzywnę.
A te koszta sadowe i oplata skarbowa?
PKP tez poda jakieś namiary na konto?

[cytat="muciek112":23u57bt5]
A te koszta sadowe?[/cytat:23u57bt5]

Koszty postępowania (których składnikiem jest m.in. opłata od skazania - nie skarbowa) płacone są na podobnych zasadach jak grzywna, czyli powinno przyjść wezwanie po uprawomocnieniu się wyroku.

Co do PKP to na Twoim miejscu - zaraz po uprawomocnieniu się wyroku - sam zwróciłbym się do nich na piśmie o namiary i nie czekał (bo ryzykujesz komornika).

Jak złoże apelacje to będzie kolejne 50 ZL za proces czy nie?

Ten konduktor nie widział jak rozwalałem cokolwiek
Byłem tylko pierwszy od tego rozwalonego wagonu
Nie wiem nawet co on tam zeznał i już wyrok ogłoszony
Mozna się jakoś zapoznać z jego zeznaniami bo pewnie zeznał ze widział jak to ja robilem

[cytat="muciek112":38bzamq5]Jak złoże apelacje to będzie kolejne 50 ZL za proces czy nie?[/cytat:38bzamq5]

Zależy od wyniku sprawy. Jeśli Twoja apelacja nie zostanie uwzględniona to Sąd co do zasady będzie miał prawo obciążyć Cię kosztami za II instancję.

[cytat:38bzamq5]Mozna się jakoś zapoznać z jego zeznaniami bo pewnie zeznał ze widział jak to ja robilem[/cytat:38bzamq5]

Możesz pójść do Sądu i przejrzeć akta sprawy.
Za opłatą możesz też otrzymać kopie dokumentów z akt.

Mija już miesiąc a ja nie dostałem żadnej wiadomości gdzie to zapłacić.
Powinienem czekać dalej czy skontaktować się z nimi?

Czekac na korespondencję z Sądu, jeśli zlozyl Pan ( lub inna strona) apelację wyrok nie jest prawomocny i nie dostanie Pan wezwania do czasu rozpoznania srodka odwoławczego. Jesli wyok uprawomocnil sie w I instancji, na wezwanie do zaplaty grzywny i kosztow czeka sie ok. 2 miesiecy.

Dostałem w końcu list, teraz niech mi ktoś powie co mam z tym zrobić http://i35.tinypic.com/124xc49.jpg
Mam iść z tym na pocztę i z tylu tej kartki napisać mój numer karty dłużnika?

W dodatku na rzecz PKP mam wplacic niezwłocznie(tzn ile mam to?) a nie ma podanego nr. konta tylko jest nazwa slaski zarzadca przewozów regionalnych czestochowa wiec zanim mi PKP odpisze troche czasu minie

Powrót