Grzywna.

• Autor wątku Autor wątku magdax2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
magdax2

magdax2

Użytkownik
Odpowiedzi
95
Witam...Mam do Was pytanie.Chodzi mi o mojego męża który miał do zapłacenia grzywnę w wysokości 1000zł i wyrok 10 miesięcy w zawieszeniu.Mąż jednak nie wpłacił w terminie grzywny i został mu odwieszony wyrok 10 miesiecy.W zk przebywa juz prawie 4 msc.Napiszcie mi czy sa jakieś szanse że byśmy teraz wpłacili tą grzywnę i mąż mógłby wyjść z zk po wpłacie tej grzywny??? Z góry Dzięki za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Skoro wyrok został odwieszony, to Pani mąż może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie na zasadach ogólnych (po odbyciu połowy kary, i nie mniej niż 6 miesięcy).
Nieuiszczenie grzywny będzie oczywiście okolicznością świadczącą przeciwko Pani mężowi kiedy będzie starał się o warunkowe przeterminowe zwolnienie.
Nadto jeżeli grzywna nie zostanie uiszczona, to w końcu zostanie zamieniona na zastępczą karę pozbawienia wolności - czyli będzie musiał iść ją odsiedzieć.

A czy są szanse aby umożyć taką grzywnę?:?:

magnatex napisał:
(...)
Nadto jeżeli grzywna nie zostanie uiszczona, to w końcu zostanie zamieniona na zastępczą karę pozbawienia wolności - czyli będzie musiał iść ją odsiedzieć.

Chyba, że została orzeczona na mocy art. 71 par. 1 k.k., to zgodnie z par. 2 tego przepisu w przypadku zarządzenia kary, grzywna nie podlega wykonaniu...

W kwestii umorzenia kary grzywny, to wnioskować zawsze można, lecz sąd rozpatrując o tym, nie bierze pod uwagę np. trudnej sytuacji matrialnej osoby, lecz to czy grzywnę w ogóle można wykonać, czy to poprzez egzekucję komorniczą, czypoprzez zastępczą formę, a jedną z zastępczych form kary grzywny, jest zastępcza kara pozbawienia wolności. Skoro mąż wykonuje obecnie karę pozbawienia wolności, to można śmiało domniemywać, że również może wykonać w ten sposób grzywnę i raczej widzę nikłe szanse na pozytywne rozpatrzenie takiego wniosku.

Przede wszystkim, proszę najpierw sprawdzić na mocy jakiego przepisu została orzeczona grzywna...

Ostatnia edycja:
Powrót