GWARANCJA 12 MIESIĘCY ABSURD???

• Autor wątku Autor wątku ARczimyslowice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ARczimyslowice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam i proszę o pomoc w marcu zeszłego roku zakupiłem LAPTOP firmy TOCHIBA 2 tygodnie wieczorem było wszystko OK pracowałem na nim rano gdy chciałem go włączyc SZOK patrze a tu matryca pęknięta myślałem że coś w nią uderzyło ale przecież był zamknięty a od frontu nie widac żęby coś uderzyło zadzwoniłem do sklepu "SATURN" gdzie kupowałem sprzedawca poinformował mnie żę producent daje TYLKO 12 MIESIĘcy. NIe wiem co robic 12 miesięcy za sprzet za prawie 4000 tys nawet na buty za 30 zł dają 2 lata co robić POMÓŻcie słyszałem żę jest jakaś rekojmia czy gwarancja sprzedawcy??

Sprzedawca może dać na produkt gwarancję jakości, ale nie ma takiego obowiązku, zależy to tylko od niego, czy da, i na jaki okres. Z tego co piszesz wynika, że gwarancja została udzielona przez producenta na 12 miesięcy, a więc roszczenia z gwarancji już Ci nie przysługują.

Istotne jest, czy kupiłeś tego laptopa do osobistego użytku, niezwiązanego ze swoją działalnością zawodową lub gospodarczą. bo jeśli tak, to sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową przez 2 lata od wydania towaru, o ile zgłosiłeś wadę w ciągu 2 miesięcy od jej wykrycia. Wydaje mi się, że możesz żądać naprawy lub wymiany laptopa, chociaż najprawdopodobniej sprzedawca będzie utrzymywał, że wada nie wynikła z przyczyny tkwiącej w produkcie, ale z twojej winy, a wtedy pozostaje droga sądowa i bardzo niepewna wygrana. Tak mi się przynajmniej wydaje, ale ekspertem nie jestem :)

[cytat="ARczimyslowice"]Witam i proszę o pomoc w marcu zeszłego roku zakupiłem LAPTOP firmy TOCHIBA 2 tygodnie wieczorem było wszystko OK pracowałem na nim rano gdy chciałem go włączyc SZOK patrze a tu matryca pęknięta myślałem że coś w nią uderzyło ale przecież był zamknięty a od frontu nie widac żęby coś uderzyło zadzwoniłem do sklepu "SATURN" gdzie kupowałem sprzedawca poinformował mnie żę producent daje TYLKO 12 MIESIĘcy. NIe wiem co robic 12 miesięcy za sprzet za prawie 4000 tys nawet na buty za 30 zł dają 2 lata co robić POMÓŻcie słyszałem żę jest jakaś rekojmia czy gwarancja sprzedawcy??[/cytat] KUpiłem go użytku osobistego nie na firmę.

Mylisz chyba gwarancję z towarem niezgodnym z umową - Zasady reguluje Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. Jeśli chodzi o gwarancję to trzeba patrzeć do Kodeksu Cywilnego i jeśli dobrze pamiętam to gwarancja, jeśli nie zostało to inaczej określone przez sprzedającego trwa 1 rok Art. 577.
Jeśli byś miał nadal gwarancję to pęknięta matryca może zostać potraktowana przez producenta jako uszkodzenie mechaniczne z winy użytkownika i nie będzie podlegało gwarancji Art. 578.

Powrót