Gwarancja, a dopłata

• Autor wątku Autor wątku kauczi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kauczi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Niecały rok temu zakupiłem buty w sklepie obuwniczym RunColors.pl (sklep stacjonarny w Warszawie). 3 tygodnie temu złożyłem u nich reklamacje - mój but się rozpruł w szwie - reklamację uznano lecz...

W chwili kupowania butów w sierpniu 2014 roku w sklepie obowiązywała promocja - rabat -30% na wszystko. Czyli za buty, które normalnie kosztowały 300zł zapłaciłem 240zł.

W chwili obecnej, przysługuje mi wymiana obuwia. Powszechnie wiadomo, że mamy to wykorzystania te 240zł na inne buty, a jeśli chcemy kupić droższe do dopłacamy...

No i pojawiają się tu dwa problemy.

Buty, za które chciałbym teraz dopłacić kosztują 299zł (są PRZECENIONE) - jednak, ich cena regularna wynosi 479zł - i właśnie o taki koszt dopłaty zostałem poproszony przy kasie - o dopłatę 239zł - odmówiłem tego.

Czy to jest zgodne z prawem, jeśli ode mnie oczekują takiej opłaty, a bym mógł te buty kupić sobie normalnie za 299zł nie uwzględniając gwarancji?

Pojawia się też drugi problem - ten sam model butów co miałem, jest teraz przeceniony na 239zł - cena regularna 299zł - czyli miałbym dopłacic 60zł za te same buty! A z tego co wiem, konsument NIE POWINIEN ponosić kosztów w tym przypadku.

Czy te zagrywki są "czyste"? Czy może przysługuje mi prawo zwrotu kosztów (tych 240zł?) Proszę o pomoc :)

Jeżeli tak jest w warunkach gwarancji, że nie może Pani skorzystać z takiej opcji dopłaty np. do butów na promocji to jest to legalne. Reklamacji z tytułu gwarancji, tak?

Tak powiedziała mi sprzedawczyni, że muszę dopłacić do ceny regularnej obuwia. Czyli dla nomrlanych ludzi co chcą kupić kosztują 299zł, a ja z gwarancją dopłacam 239zł... (do kwoty 479zł...)

Tak mi się wydaje, że to reklamacja z tytułu gwarancji - po prostu był wypełniany protokół reklamacji przyjętej przez punkt kasowy Tarmax Sp. z.o.o.

Ostatnia edycja:
Masz napisane na protokole, że z tytułu gwarancji?

Mój protokół w załączniku

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót