Gwarancja, a jej wpływ na rękojmię

• Autor wątku Autor wątku pootas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pootas

Szanowni forumowicze,
Dwa miesiące temu kupiłem przez internet zegarek (jako konsument). Kilka dni temu jego mechanizm zaczął szwankować, postanowiłem więc zareklamować wadliwe urządzenie. Jako że sklep, w którym kupiłem zegarek znajduje się na drugim końcu Polski, to bardziej interesuje mnie naprawa gwarancyjna (gwarancja producenta), która pozwala mi na skorzystanie z autoryzowanego serwisu znajdującego się kilka kilometrów od mojego miejsca zamieszkania. Istotnym dla mojego pytania jest też fakt, że zegarek posiada na swoim mechanizmie brzydką rysę (widać ją przez szklany dekiel zegarka). I teraz mam takie pytanie. Czy jeżeli oddam zegarek na gwarancję, to czy będę mógł w razie czego nadal skorzystać z rękojmi i ubiegać się np. o wymianę tego elemontu z rysą z tytułu rękojmi? Spodziewam się, że zegarek zostanie naprawiony, natomiast boję się, że ta rysa może nie być podstawą do roszczeń gwarancyjnych i zostanie przez serwis olana. Generalnie moją cała historyjkę można podsumować zapytaniem, czy skorzystanie z naprawy gwarancyjnej uniemożliwia skorzystanie później z reklamacji z tytułu rękojmi. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Rękojmia Ci nie przysługuje, gwarancja tak. Rękojmia - jeśli zakupiony towar jest niezgodny z umową, tzn. jeśli nie ma cech zawartych w opisie produktu lub w jego reklamie i przez to nie nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany. A zegarek chyba się nadawał do sprawdzenia czasu. Gwarancja natomiast zabezpiecza Cię przed złą jakością towaru. Jeżeli się popsuł w okresie gwarancji to masz prawo korzystać z prawa do nieodpłatnej naprawy.

Ajdax, fantazjujesz.
Pootas - Jak najbardziej można najpierw skorzystać z gwarancji, a potem z rękojmi. Pytanie jednak, po co? Przecież będzie to trwać dwa razy dłużej. Lepiej więc od razu rękojmią załatwić obie kwestie. Jak rozumiem, ten "szklany dekiel" i widoczny pod nim mechanizm pełnią funkcję ozdobną>

Chodzi o to, że zegarek jest mi (najlepiej sprawny) potrzebny w najbliższym okresie. Odsyłając go do sprzedawcy, prawdopodobnie naprawa trwałaby zbyt długo, dlatego też chciałbym naprawić go gwarancyjnie (z pewnością potrwa to szybciej) i potem ewentualnie mieć możliwość kolejnej reklamacji. Dziękuję za pomoc i odpowiadając na Twoje pytanie - tak, widoczny mechanizm ma z założenia cieszyć oko, czyli pełni funkcję ozdobną. Myślicie że mam podstawy, by domagać się zrobienia czegoś z tą rysą oddając zegarek na gwarancję?

Powrót