Gwarancja a uszkodzenie mechaniczne

• Autor wątku Autor wątku jakub9947
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakub9947

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Od 10 miesięcy posiadam iPhone 6s. Telefon wciąż jest na rocznej gwarancji od firmy Apple. W dniu wczorajszym na oficjalnej stronie producenta pojawiła się informacja, że akumulatory w telefonach w niektórych urządzeniach są niesprawne i telefon potrafi wyłączyć się gdy jest zimno na poziomie 30-40% (źródło : https://www.apple.com/pl/support/iphone6s-unexpectedshutdown/). Ponieważ posiadam dokładnie taki sam model telefonu oraz z wymienionych przez producenta miesięcy produkcji i doświadczam dokładnie tego samego problemu postanowiłem zadzownić do autoryzowanego serwisu apple w celu uzyskania dodatkowych informacji.
Niestety, w lewym dolnym rogu posiadam małe pęknięcie ekranu i pan z infolinii poinformował mnie,że najpierw muszę wymienić szybkę za 700 zł, aby mogli zająć się baterią. I teraz pytanie brzmi: Czy w przypadku, kiedy producent przyznał się do tego, że bateria nie działa jak powinna i nie jest to spowodowane z mojej winy (o czym moze swiadczyc pekniety ekran) przysługuje mi gwarancja? Czy warto udać się do Rzecznika Praw Konsumenta? Dodam, że nie wymagam wymiany telefonu a tylko zajęcia się niesprawną nie z mojej winy baterią.
Z góry dziękuje za wszystkie rady.

Powrót