Gwarancja czy rękojmia - co lepsze (w tej, danej sytuacji)?

• Autor wątku Autor wątku Cincinnatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cincinnatus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam wszystkich!

Przejrzałem już setki stron, gdyż jestem 'człekiem internetu', i odpowiedź brzmi raczej rękojmia, jednak proszę o wskazówki jak postąpić w tejże sytuacji:
Zakupiłem laptopa Lenovo miesięcy temu 18, gwarancja trwa 24, tyle samo rękojmia.
Jakieś pół roku temu w rzeczonym laptopie przestał działać wyświetlacz. Wydaje mi się, że to nie z mojej winy, gdyż już wcześniej przytrafiało mu się szwankowanie, a ja użytkowałem go naprawdę rzadko oraz ze spokojem.
Teraz pytanie: co mogę zyskać poprzez decydowanie się na gwarancję, a co dzięki rękojmii? Czy możliwa jest wymiana na nowego laptopa bądź zwrot pieniędzy?
PS Dopiero teraz, po 6 miesiącach od pojawienia się problemu o tym piszę, gdyż dotychczas po prostu nie miałem do tego głowy i czasu.
PPS Dziękuję Szanownym Gościom za poświęcenie swego cennego czasu temu postowi oraz ewentualną pomoc.

Z poważaniem.
Cincinnat

Ze strony UOKIK (rękojmia):

"Ważne!
Przez rok trwania odpowiedzialności sprzedawcy istnieje domniemanie, że stwierdzona wada lub jej przyczyna istniała już w momencie sprzedaży. Taka sytuacja ułatwia złożenie reklamacji, gdyż to przedsiębiorca musi udowodnić, że wada powstała z winy konsumenta.

W przypadku zauważenia wady w późniejszym terminie, czyli między 12. a 24. miesiącem od wydania towaru, to konsument powinien wykazać, że wada towaru istniała w momencie zakupu – np. jest wynikiem zastosowania materiałów niskiej jakości, nieprawidłowej produkcji czy też niepoprawnej instrukcji obsługi lub konserwacji. Na poparcie swoich twierdzeń może (ale nie musi) skorzystać z pomocy specjalistów, w tym z opinii i analiz niezależnych rzeczoznawców."

Ponadto polecam lekturę dotyczącą gwarancji tego producenta:

https://forumprawne.org/search.php?searchid=7119453

Ostatnia edycja:
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Zatem bez kombinacyj wyślę go (l'ptopa) w ramach zwykłej gwarancji to serwisu producenta Lenovo, sprzedawcę i rękojmię ostawię w spokoju.

Pozdrowienia

Powrót