Gwarancja czy rękojmia?

• Autor wątku Autor wątku radher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry. Niedawno moje słuchawki uległy uszkodzeniu mechanicznemu. Pałąk z jednej strony zaczął pękać. Uszkodzenie nie wynikło z mojej winy, gdyż słuchawki używałem zgodnie z instrukcją i nigdy nie narażałem ich na żadne przeciążenia. Po prostu pewnego dnia podczas zakładania ich na głowę lekko strzelił. Chciałbym oddać je do sklepu tylko nie wiem na co się powołać. Gwarancję czy rękojmię. W gwarancji widnieje zapisek, że uszkodzenia mechaniczne powstałe z mojej winy jej nie podlegają. Problem w tym, że to wina słabego wykonania a nie bezpośrednio moja. Wiadomo, że gwarant z interpretuje to na swoją korzyść. Co mogę zrobić gdy moje zgłoszenie powołujące na rękojmię zostanie odrzucone?

Według mnie rękojmia nie ma tutaj zastosowania. Jest to uprawnienie kupującego wynikające z niezgodności towaru z umową. Interesować powinna Cię gwarancja.

loco1 napisał:
Co przez to rozumiesz?

Mam na myśli to, że, jak wspomniałem, rękojmia jest uprawnieniem kupującego wynikającym z niezgodności towaru z umową. Według mnie nie mamy tutaj do czynienia z niezgodnością towaru z umową.

anonimysz napisał:
Według mnie nie mamy tutaj do czynienia z niezgodnością towaru z umową.
Nie Tobie to oceniać. Nabywca ma prawo do skorzystania z rękojmi, o ile jest konsumentem i zakup był po 24.12.2014. A jeśli nie jest, to o ile nie została wyłączona.

loco1 napisał:
Nie Tobie to oceniać. Nabywca ma prawo do skorzystania z rękojmi, o ile jest konsumentem i zakup był po 24.12.2014. A jeśli nie jest, to o ile nie została wyłączona.

Tak, oczywiście. Ale czy rzeczywiście można by taki problem zinterpretować jako niezgodność towaru z umową?

A czy mógłbyś podać jakieś uzasadnienie? Zapewne autorowi tematu również się przyda, jeśli trafi po drugiej stronie na kogoś, kto będzie miał taki tok myślenia, jak ja na początku.

Powrót