Gwarancja czy Rękojmia

• Autor wątku Autor wątku Deneritch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deneritch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Hej,
Złożyłem podanie o reklamację do sklepu morele i otrzymałem taką odpowiedź (zamieszczona niżej). Możecie mi powiedzieć czy lepiej brać gwarancje czy też rękojmie oraz czym ona się różni tak w prostych słowach ;)

Zakupioną kartę graficzną mam od roku, a że nie jest ona już produkowana to nie można nigdzie jej dostać więc co się stanie jeżeli naprawa nie będzie możliwa?
--------------------------------------------------------------------------
Szanowny Kliencie,
W odpowiedzi na niniejsze zgłoszenie zwracam się z uprzejmą prośbą o uzupełnienie poniższych, istotnych dla procesowania zgłoszenia informacji:

*. podanie tytułu z jakiego zgłaszana jest niniejsza reklamacja: gwarancja czy też rękojmia.
W przypadku gwarancji, prześlemy dalsze informacje o postępowaniu z towarem.

*. W przypadku wyboru rękojmi, proszę o podanie:
a) preferowanego sposobu doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową, który ułatwi nam odniesienie się do złożonej reklamacji
b) sposobu przekazania reklamowanego towaru – osobiście do jednego z naszych <a href=http://www.morele.net/info/netpunkt/ >Netpunktów</a> czy też za pośrednictwem umówionego przez nas kuriera - wówczas prosimy podać datę i miejsce odbioru.
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dla kupującego (a zwłaszcza w Twoim przypadku) korzystniejsza jest gwarancja z tytułu rękojmi. Jest on regulowana przez przepisy prawne, który sprzedający w żadnym wypadku nie może zmieniać na niekorzyść kupującego. Dzięki rękojmi masz większą pewność posiadanych uprawnień i możliwość dochodzenia roszczeń bezpośrednio od sprzedawcy. Poważną przewagą konsumenta jest fakt, iż istnieje domniemanie, że wada istniała już w chwili zakupu, co zwalnia kupującego od udowadniania, że wada nie powstała z jego winy.

Z gwarancji (warunki której są określane umownie przez gwaranta, np. producenta) korzysta się ,gdy upłynął termin odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi (2 lata od daty wydania towaru, a nie od daty jego zakupu). Sytuacja to jednak dotyczy gwarancji udzielonych na okres dłuższy niż 2 lata od daty wydania towaru. Zazwyczaj za taką gwarancję trzeba było zapłacić dodatkowo.

W przypadku złożenia reklamacji z tytułu rękojmi należy określić swoje żądania względem sprzedawcy, które mogą być następujące: naprawę wady, wymianę towaru na nowy, obniżenia ceny, odstąpienia od umowy ze wzajemnym zwrotem świadczeń, jeżeli wada jest istotna. Z kolei gwarancja ogranicza się do naprawy towaru lub jego wymiany (trzeba liczyć się z tym, że towar zostanie wysłany do gwaranta - to trochę potrwa). Zazwyczaj odstąpienie od umowy nie przysługuje, chyba że ustalono inaczej. Gwarant sam ustala treść gwarancji, a jej warunki nie muszą być korzystne dla kupującego.

BS82 napisał:
Dla kupującego (a zwłaszcza w Twoim przypadku) korzystniejsza jest gwarancja z tytułu rękojmi. ...
Zakładam, że to lapsus :!:

Ostatnia edycja:
Mogę prosić o wymianę towaru na nowy lub odstąpienie od umowy czy też muszę zgodzić się na ta naprawę? Produkt ten nie jest już produkowany więc na 99% nie wymienią mi go na nowy dlatego też chciałbym uzyskać zwrot pieniędzy ale nie wiem czy mogę o to prosić przy 1 zgłoszeniu.
Niżej zamieszam odpowiedź na moje zgłoszenie.
-----------------
Szanowny Kliencie,
uprzejmie informuję, iż rozpatrywane zgłoszenie reklamacyjne jest pierwszym z tytułu rękojmi. W związku z tym proponuję doprowadzenie towaru do stanu zgodnego z umową poprzez dokonanie nieodpłatnej naprawy.

Proszę o zgodę na jej przeprowadzenie.

W razie pytań zapraszam do kontaktu.

Ostatnia edycja:
Skoro nie jest już produkowany, to na pewno nie podlega wymianie. Kodeks cywilny ujmuje kwestię odstąpienia od umowy w następujący sposób:

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia.

I jeszcze jeden cytat z tego samego art.:
§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna.

Według mnie to kupujący stawia w tym wypadku żądania, więc ja napisałabym do sklepu, że wolałabym dostać pieniądze z powrotem i co oni na to, czy godzą się na taką możliwość, a jeżeli nie, to dlaczego. Wygląda na to, że wada jest jednak istotna, skoro chcą towar naprawiać, więc uważam, że odstąpienie od umowy powinno być możliwe.

Zakupiony towar to karta graficzna do komputera i przestała ona kompletnie pracować co jest dość istotną wadą. Jako grafik komputerowy potrzebuje takowej karty niezwłocznie (ponieważ uniemożliwia mi to wykonywanie pracy) a wiem, że nawet jak mi ją naprawią to w najbliższym czasie 6-12 miesięcy znów się zepsuje bo karty mają to do siebie, że nie da się ich naprawić permanentnie.

A jak karta się znów zepsuje po tych 6 miesiącach to już nie będę miał prawa do rękojmi bo upłynie termin 2óch lat.

No właśnie, czyli napisz, że wolisz zwrot kasy, a nie naprawę.

BS82 napisał:
No właśnie, czyli napisz, że wolisz zwrot kasy, a nie naprawę.

Odpowiedź sklepu:

"Szanowny Kliencie,
jako iż jest to pierwsza reklamacja z tytułu rękojmi, towar może zostać doprowadzony do stanu zgodnego z umową poprzez naprawę."

Przystać na tą naprawę czy upierać się przy swoim?

Pokopałam trochę w necie, faktycznie, jeżeli jest to pierwsza reklamacja, mają prawo bronić się w ten sposób. Przy pierwszej reklamacji raczej nic nie nawalczymy - pozostaje się zgodzić na tą naprawę, która ma być niezwłoczna i nieuciążliwa dla kupującego (trochę trudne do wyobrażenia, jak Ci jest sprzęt potrzebny).

chociaż mimo wszystko, wszędzie piszą, że jeżeli wada jest istotna, to masz prawo ubiegać się o zwrot kasy - ale pewnie na to nie pójdą

oprócz tego, znalazłam jeszcze, że wykonanie uprawnień z gwarancji zawiesza bieg terminu z rękojmi, ale tylko do tej jednej wady - może warto zmienić zdanie (jak nie chcą oddać kasy), niech oddadzą do gwaranta, a Ty będziesz miał jeszcze rękojmię, ale tylko na tą wadę

Ostatnia edycja:
Albo - skoro nie chcą oddać pieniędzy, czy możliwa jest wymiana wadliwego towaru na inny, w tym samym przedziale cenowym lub na droższy

BS82 napisał:
Albo - skoro nie chcą oddać pieniędzy, czy możliwa jest wymiana wadliwego towaru na inny, w tym samym przedziale cenowym lub na droższy

Zgodziłem się na naprawę i towar został wysłany do producenta, a dziś dostałem taką wiadomość z załącznkiem:

"Szanowny Kliencie,
uprzejmie informuję, że do zwracanego towaru nie dołączono oryginału paragonu lub oświadczenia o odstąpieniu od umowy. W związku z powyższym:

1. proszę o wypełnienie i zwrotne odesłanie oświadczenia, które zostało dodane do załącznika - do pobrania w Informacji o danym zgłoszeniu
2. przesłanie jako skan/zdjęcie na adres email: XXXXXXXXX@morele.net lub przez opcję ZAPYTAJ przy danym zgłoszeniu (po zalogowaniu się na stronie sklepu).
3. po otrzymaniu oświadczenia zostanie wystawiona korekta do paragonu oraz zwrócona należność na wskazany w oświadczeniu rachunek bankowy."

ODNOŚNIK DO UMOWY:
https://drive.google.com/file/d/0Bz5CdN6ZQ0JwNjZ1ejdTRkgzM1k/view

Oznacza to, że pieniądze zostaną mi zwrócone? Chciałbym się jeszcze dopytać czy wystarczy im ten paragon fiskalny skoro go posiadam czy muszę uzupełnić ten ich formularz z załącznika?

Ostatnia edycja:
Deneritch napisał:
Zakupiony towar to karta graficzna do komputera i przestała ona kompletnie pracować co jest dość istotną wadą. Jako grafik komputerowy potrzebuje takowej karty niezwłocznie (ponieważ uniemożliwia mi to wykonywanie pracy) a wiem, że nawet jak mi ją naprawią to w najbliższym czasie 6-12 miesięcy znów się zepsuje bo karty mają to do siebie, że nie da się ich naprawić permanentnie.

A jak karta się znów zepsuje po tych 6 miesiącach to już nie będę miał prawa do rękojmi bo upłynie termin 2óch lat.

Jeśli karta służy Tobie do pracy to nie jesteś konsumentem.

Powrót