Gwarancja czy Ustawa?

• Autor wątku Autor wątku berkel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

berkel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam was drodzy forumowicze

Kupiłem laptopa 25.10.2007r. Zauważyłem w nim usterkę- laptop pracuje bardzo głośno (wręcz piszczy) podczas uruchamianiu niektórych aplikacji. Chce go zareklamować. Ja się dowiedziałem, na mocy ustawy przysługuje mi prawo wyboru do tego, czy sprzęt ma być naprawiony czy wymieniony. (pod warunkiem, że sklep ma np. takie same komputery, a wiem, że ma). Będę robił wszystko, aby sprzęt został wymieniony na nowy, bo na tym mi zależy.

Do laptopa nie została dołączona żadna gwarancja sklepu. Mam tylko gwarancje producenta. Na stronie sklepu w którym kupiłem laptopa, napisane jest:

„13. Produkty producentów z dołączonymi osobnymi kartami gwarancyjnymi posiadają gwarancje producenta na warunkach w nich zawartych. Firma … nie jest autoryzowana do obsługi gwarancyjnej produktów posiadających własna gwarancję producenta. W przypadku stwierdzenia wady lub uszkodzenia zakupionego produktu tych producentów należy dostarczyć uszkodzony produkt pod adres producenta lub autoryzowanego punktu serwisowego. Aktualną listę i adresy punktów serwisowych można również uzyskać w serwisie …„

W serwisie producenta będą pewnie komputer rozkręcać, a nie wymieniać. Komputer raz rozkręcony traci wartość i zwiększa się możliwość wystąpienia usterek, dlatego chcę tego uniknąć.

Czy mam prawo do takich roszczeń wobec sklepu i czy mam się kierować ustawą konsumencką. W serwisie gdzie kierowałbym sie z gwarancją bardziej opłacać im się będzie naprawa i pewnie będą mogli mi odmówić wymiany sprzętu zamiast naprawy.

Czy nie będzie problemem, jeżeli komputer został zakupiony na 1no osobową firmę?

Jak wy byście podeszli do sprawy?
Z góry dziękuje za szybkie odp. Chciałbym jutro sprawę załatwić.

Moim zdaniem sklep powinien umożliwić pośredniczenie w dostarczeniu ewentualnego uszkodzonego, czy też niesprawnego, albo wadliwego urządzenia, które zostało u nich zakupione i nie ma to nic wspólnego z tym, że nie są autoryzowani do naprawiania tego sprzętu, bo wiadomo że punkty serwisowe są nieliczne i z reguły sam producent ustala jakieś wskaźniki jakościowe jakimi muszą się takie punkty naprawy 'wylegitymować', aby się tym zajmować.

Skoro laptop jest na firmę to nie możesz skorzystać z ustawy.
Pozostaje gwarancja albo rękojmia o ile nie została wyłączona.

Powrót