K
kszym
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 166
Nowe radio, kupione w listopadzie 2014 r. zniekształcało dźwięk. W lutym 2015 r. wysłałem je do sklepu, reklamując na podstawie rękojmi z żądaniem wymiany i zwrotu kosztów przesyłki. Sprzedawca nie zawiadomił mnie o wysłaniu radia do serwisu, a tam wymieniono głośnik w ramach gwarancji. Zniekształcenia nie zniknęły, przy głośniejszym słuchaniu słyszy się charczenie, a ponieważ plomba była zerwana, sam zajrzałem do radia. Okazało się, że głośnik ma rozdartą membranę. Powtórnie reklamowałem radio u sprzedawcy na podstawie rękojmi, ale odmówił mi wymiany twierdząc, że radio gra prawidowo. Odmówił też ewentualnej naprawy i zwrotu kosztów wysyłki oraz żąda zapłacenia za przesyłkę zwrotną, ponieważ oddalił reklamację.
Pytanie, czy mogę ujawnić otwarcie radia i stwierdzenie rozdarcia membrany? Udowodniłbym wtedy jednoznacznie fotografiami, że poprzednia naprawa jest fikcją, a obcna reklamacja jest uzasadniona. Ani w gwarancji, ani w przepisach o rękojmi nie znalazłem niczego o zakazie zajrzenia do sprzętu lub nawet samowolnej naprawie.
Pytanie, czy mogę ujawnić otwarcie radia i stwierdzenie rozdarcia membrany? Udowodniłbym wtedy jednoznacznie fotografiami, że poprzednia naprawa jest fikcją, a obcna reklamacja jest uzasadniona. Ani w gwarancji, ani w przepisach o rękojmi nie znalazłem niczego o zakazie zajrzenia do sprzętu lub nawet samowolnej naprawie.