Gwarancja i wymiana sprzętu na nowy

• Autor wątku Autor wątku morfeusz747
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morfeusz747

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witajcie,

Proszę o poradę. W ramach 5 letniej gwarancji uszkodzeniu uległa lodówka i producent wystawił dokument wystawił dokument. który:

Kod:
"Niniejsze oświadczenie jest podstawą do wymiany sprzętu na nowy, wolny od wad drogą handlową."

Ty samym skierował mnie do sklepu, w którym zakupiłem lodówkę. Sklep stwierdził, że może oddać mi pieniądze lub mogę wybrać sobie nową lodówkę w kwocie takiej jak moja w momencie zakupu. Problemem jest to, że nowe lodówki o tych samych parametrach i właściwościach są dużo droższe i musiałbym dopłacić jak twierdzi.
Czy jest to zgodnie z prawem? Czy mogę domagać się od niego wymiany sprzętu na nowy o nie gorszych parametrach i nie powinna mnie interesować kwota sprzętu?

Możesz się domagać tego co jest ujęte w gwarancji. Niestety nie znamy jak treści

To robi się błędne koło w takim razie.
W warunkach rozszerzonej gwarancji Beko jest zapis:
"Uprawnienie z tytułu Dodatkowej Ochrony Serwisowej nie obejmują żądania wymiany urządzenia ani odstąpienia od umowy kupna sprzedaży i zwrotu gotówki"

A tym samym producenta wystawił dokument uprawniający do wymiany:
"Niniejsze oświadczenie jest podstawą do wymiany sprzętu na nowy, wolny od wad drogą handlową."
:confused:

A sklep robi co chce...

Pytanie, czy sklep ma ten sam model w sprzedaży? Bo producenci najczęściej mają na myśli wymianę na taki sam model. Zachowanie sklepu sugeruje, że nie mają już. Może napisz do Beko jak masz postąpić w tej sytuacji, w końcu reklamacja została uznana a sklep nie może/ nie chce się z tego wywiązać. Chociaż tutaj Gwarantem jest Beko a nie sklep.

Powrót