Gwarancja krótsza niż deklarowana

• Autor wątku Autor wątku Leesiuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leesiuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich!
Piszę do Was z problemem, jaki zauważyłem kilka dni temu, ale po kolei...

We wrześniu kupiłem dwa używane telefony od komisu przez Allegro.
Sprzedawca deklarował, że na telefony jest 24 miesiące gwarancji od momentu ich pierwotnego zakupu na podstawie faktury dołączonej do zestawu.

Telefony odebrałem (wysyłkowo załatwiona sprawa) - sprawdziłem i wszystko zgadzało się ze stanem jak na zdjeciach (stan telefonów).

Niestety dopiero kilka dni temu spostrzegłem, że faktura została wystawiona na firmę, a nie osobę prywatną.

Co mogę w tej chwili zrobić? Sprzedawca ewidentnie wprowadził mnie w błąd, bo wszędzie zaznaczał, że gwarancji jest 24 miesiące, a nie 12 jak jest faktycznie.

Dodam, że dysponuję zdjęciami stanu telefonów przy zakupie, teraz telefony wyglądają dokładnie tak samo.

Gdzie jest informacja o czasie trwania gwarancji?

Informacja ta została zawarta przez sprzedającego w opisie oferty w znanym wszystkim serwisie aukcyjnym gdzie zakupiłem telefony :)

Z racji zakupu telefonu na firmę - sprzęt elektroniczny jest objęty 12 miesięczną gwarancją, a nie 24 jak to jest normalnie przy zakupie na osobę prywatną :)

Edit: telefony pierwotnie zakupione u operatora komórkowego w Polsce.

Ostatnia edycja:
gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym i to gwarant decyduje czy i na jaki okres jej udzielić.

Skąd sprzedawca miał dane twojej firmy, NIP?

Faktycznie - nie doczytałem warunków gwarancji w karcie gwarancyjnej dołączonej do telefonu. Tam jest zapis o dwuletniej gwarancji od producenta.

Pomyliłem pojęcia z tego całego zdenerowania i dlaetego tak wyszło.

Dziękuję za pomoc! Temat można zamknąć! :)

Powrót