Gwarancja miedzy firmami ograniczona do 14dni

• Autor wątku Autor wątku Marcin12314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin12314

Użytkownik
Odpowiedzi
115
Witam,
przeszukałem kawał internetu dzwoniłem do UOKIK ale oni mają w poważaniu firmy i nie znalazłem odpowiedzi.
Działam jako firma JDG kupuje towar od firmy chciałem zareklamować kilka produktów i jestem trochę zawiedziony że gwarancja tylko 14dni. W regulaminie sklepu jest zapis:"Sprzedawca jest zobowiązany dostarczyć Towary wolne od wad fizycznych i prawnych. Jeżeli po przejściu własności Towaru na Klienta stwierdzi on, że Towar posiada wady fizyczne lub prawne, Klient może złożyć Sprzedającemu reklamację w terminie 14 dni od wykrycia wady''.
Czy firma może innej firmie ograniczyć gwarancje na tak krótki termin? Czy mogę skorzystać z rękojmi? Ewentualnie inne prawo do naprawy/wymiany towaru?

Ostatnia edycja:
Jedyna rzecz jaka rozszerza termin reklamacji z tytułu ustawy to w przy zakupie nie związanych w celach zawodowych dla osoby fizycznej prowadzącej jdg zgodnie z nowelizowaną ustawą o prawach konsumenta - art. 7aa.
Tu jest link do samej ustawy.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223
"Art. 7aa. 26 [Ochrona konsumencka osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą]

Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej."

to znalazłem ale w moim przypadku handel tymi produktami to jest związane z działalnością więc raczej odpada. A coś takiego jak rękojmia za wady ukryte? w regulaminie sklepu niema informacji o jej wyłączeniu.

Marcin12314 napisał:
"Jeżeli po przejściu własności Towaru na Klienta stwierdzi on, że Towar posiada wady fizyczne lub prawne, Klient może złożyć Sprzedającemu reklamację w terminie 14 dni od wykrycia wady''.
Czy firma może innej firmie ograniczyć gwarancje na tak krótki termin? Czy mogę skorzystać z rękojmi? Ewentualnie inne prawo do naprawy/wymiany towaru?

Przecież ten zapis określa czas na zgłoszenie wady, a nie okres rękojmi. Rękojmia trwa co do zasady 2 lata, chyba, że ją ograniczono lub wyłączono. Gwarancja to osobna instytucja - może być udzielona, ale nie musi.

Powrót