Gwarancja na wykonaną usługę

• Autor wątku Autor wątku Verotaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Verotaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Zareklamowałam wykonaną usługę regeneracji turbiny w samochodzie.
Ponieważ odmówiono mi uznania reklamacji z powodu niedotrzymania warunków gwarancji w kwestii terminu - chciałabym uściślić...

Jak interpretuje się termin udzielanej rocznej gwarancji?
Jeśli w umowie figuruje termin przykładowo od 06 - 07 - 2016 na jeden rok to do kiedy dokładnie można zwracać się o likwidację wad w ramach gwarancji?
Pozdrawiam

Dziękuję za wyjaśnienie.
Zatem wykonawca miał rację.
Pozdrawiam

a tu nie ma zastosowania KC art. 112 ?

Przepis prawny:
Art. 112. Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było – w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia.

Stokrotne dzięki za szczegółową odpowiedź popartą przepisem prawnym.

P.S.
Odnośnie przytyku o szukaniu proszę o wyrozumiałość - dobiegam siedemdziesiątki, niestety, moja bystrość umysłu naturą rzeczy przytępiła się...
Jestem pełna podziwu dla Pańskiej.
Pozdrawiam serdecznie

zdaje się , że mimo wszystko może Pani reklamować z tytułu rękojmi.
Wszystkie dzieła podlegają jednolitej odpowiedzialności z tytułu rękojmi, a zatem:
- wykonawca dzieła ponosi odpowiedzialność, jeżeli wada dzieła zostanie stwierdzona przed upływem 2 lat od wydania dzieła (dla nieruchomości – 5 lat)
Więcej na stronie federacji konsumentów.

co do obliczania terminu, to Kodeks cywilny Art. 111. § 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Verotaka napisał:
Odnośnie przytyku o szukaniu proszę o wyrozumiałość - dobiegam siedemdziesiątki, niestety, moja bystrość umysłu naturą rzeczy przytępiła się...

To absolutnie nie przytyk ale podpis , ot taka ułańska ma natura

Pozdrawiam

Verotaka napisał:
Jak interpretuje się termin udzielanej rocznej gwarancji?
Jeśli w umowie figuruje termin przykładowo od 06 - 07 - 2016 na jeden rok to do kiedy dokładnie można zwracać się o likwidację wad w ramach gwarancji?
w tym przypadku termin upływa 6 lipca 2017 roku, ale - jak słusznie zauważyła @butterchilli - chroni Cię rękojmia za wady (art. 556 i nast. k.c.) i możesz reklamować dzieło w terminie 2 lat - do 6 lipca 2018 roku.

Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Powrót