Gwarancja - nie dotrzymanie terminu

• Autor wątku Autor wątku Jezu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jezu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
13 marca oddałem rozrusznik od auta do sklepu w którym go kupiłem jako zwrot na gwarancji. Do dzisiaj nie dostałem go spowrotem, a w sklepie mówią ze oni nic za to nie mogą. Z tego co sie orientuje termin naprawy wynosi 14 dni a minał już miesiąc. Czy moge sie czegoś domagać od sklepu ??

Domyślam się, że nie był to zwrot, tylko przekazanie towaru do naprawy gwarancyjnej. Proszę zajrzeć do karty gwarancyjnej i sprawdzić, co tam napisano na temat terminu.

Nie było żadnej karty gwarancyjnej. Był tylko paragon. Wiec chyba wg ogólnych warunków gwarancji mają na załatwienie sprawy 14 dni i 31 jeżeli towar jest wysyłany za granice. Dobrze myśle? Wiec po przekroczeniu tego terminu coś mi sie należy ??

Jesli chodzi o gwarancje, nie ma zadnego przepisu na podstawie którego gwarant zobowiazany jest do usunięciecia usterki w ciagu 14 dni, n amocy art. 580 § 2. gwarant jest obowiązany wykonać obowiązki wynikające z gwarancji w odpowiednim terminie i dostarczyć uprawnionemu z gwarancji rzecz na swój koszt do miejsca wskazanego w paragrafie poprzedzającym.
Mowa jest tylko o "odpowiednimn terminie".

Powrót