Gwarancja/rękojmia

• Autor wątku Autor wątku Damian67114
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian67114

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, moja myszka kupiona w sklepie morele.net nie funkcjonuje prawidłowo i wedle informacji na stronie jest jeszcze na gwarancji. Pisałem w tej sprawie do dystrybutora myszki, firmy Megabajt i przedstawiciel odpisał mi że myszka ta, zgodnie z ustawą jest nieobjęta gwarancją, gdyż nie posiada karty gwarancyjnej i mam ją zareklamować u sprzedawcy. Wada polega na tym, że od jakiegoś czasu po kliknięciu lewego przycisku myszy, klika się podwójnie(tak jakbym kliknął dwa razy za pomocą jednego kliknięcia). Jest to więc wada mechaniczna zaistniała w trakcie użytkowania. I teraz się gubię, bo nie wiem jak ją zareklamować. Czy reklamacja, rękojmia, z jakiego tytułu itp. Czy mogę żądać wymiany, czy może lepiej naprawy? Na stronie pisze że, Reklamacja towaru "Jeśli Twój produkt zaczął nieprawidłowo funkcjonować a nie został uszkodzony mechanicznie, wybierz tę opcję."
https://www.morele.net/pokaz_pomoc/124/
Link do myszki:
https://www.morele.net/pokaz_pomoc/124/

Pokieruje mnie ktoś?
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Reklamuj z tytułu rękojmi za wady. Nawet jeżeli sprzedawca stwierdzi, ze to jest uszkodzenie mechaniczne, to ma obowiązek przyjąć reklamacje od Ciebie.

Przepis prawny:
Klauzula niedozwolona 2537 XVII AmC 1011/09:
Reklamacji nie podlegają (…) towar posiadający uszkodzenia mechaniczne

Co więcej wg. mnie jest to wada istotna (nie powala na korzystanie z urządzenia), więc zastosowanie miałby tutaj art 560 KC. Napisz pismo, że wada jest istotna i odstępujesz od umowy, żądając zwrotu pieniędzy.

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Mogę żądać zwrotu pieniędzy nawet jeśli wada zaistniała po roku? W tym przypadku to może wystąpić o obniżenie kwoty?

Uprawnienia do rękojmi masz przez dwa lata od daty zakupu.

Kobi55 napisał:
Uprawnienia do rękojmi masz przez dwa lata od daty zakupu.

O tym wiem, ale po prostu dla mnie jest trochę dziwne korzystanie z czegoś przez rok i żądanie zwrotu pieniędzy, mimo tej wady, natomiast obniżenie wydanie mi się normalne.

Damian67114 napisał:
O tym wiem, ale po prostu dla mnie jest trochę dziwne korzystanie z czegoś przez rok i żądanie zwrotu pieniędzy, mimo tej wady, natomiast obniżenie wydanie mi się normalne.

Żądać zwrotu możesz jeżeli wada jest istotna. Wg. mnie w tym wypadku masz takie prawo.

Nikt Ci nie każe tego robić. Możesz żądać jednego z 3 pozostałych sposobów doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową (naprawa, wymiana, obniżenie ceny).

A mam jeszcze takie pytanie, bo mam pewien telefon kupiony z nieoficjalnej dystrybucji na Allegro i jego gwarantem jest sprzedawca, który z tego co zdążyłem się dowiedzieć wymyśla cuda, aby tylko nie przyjąć telefonu na gwarancję.
https://miuipolska.pl/forum/topic/12965-bomar-video-domofony-konstantynów-ł-ostrzegam/
Mój telefon jest jeszcze na niej i boję się że wymyśli coś, po czym będę musiał płacić jeszcze za ekpertyzę(zgodnie z regulaminem). Czy według prawa jest możliwość zareklamowania urządzenia w celu żądania zwrotu pieniędzy, bądź części? Smartfon użytkuje już pół roku, a wada jest istotna, gdyż telefonu nie mogę naładować.(podejrzewam uszkodzone wejście USB).
I przy okazji, bo z tego co wiem, to na elektronikę kupionej na terenie UE obowiązują 2 lata gwarancji. Czy jeżeli sprzedawca oferuje tylko rok, to czy jest to zgodne z prawem, i czy po roku mogę nadal skorzystać z niej?

Ostatnia edycja:
Powrót