Gwarancja - serwis

• Autor wątku Autor wątku qrier0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qrier0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry!
Prosiłbym o poradę osoby znające się na prawie.
Zakupiłem słuchawki w grudniu 2013 w sklepie Neonet. Słuchawki uległy uszkodzeniu i wysłałem je bezpośrednio do serwisu w sierpniu 2015 roku. Wada została naprawiona w ramach gwarancji - został wymieniony kabel. W tym momencie zniszczył się ten wymieniony w 2015 roku kabel i chciałem wysłać je do serwisu znowu. Serwis stwierdzi, że okres gwarancji został mi przedłużony o okres przebywania w serwisie czyli do stycznia 2016 roku. Kiedy zapytałem jak to ma się do do art. 581 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 121), który mówi, że "jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji BIEGNIE NA NOWO. Jeżeli gwarant wymienił CZĘŚĆ RZECZY, uprawnienie wskazane powyżej STOSUJE SIĘ DO CZĘŚCI, KTÓRA ZOSTAŁA WYMIENIONA"? Odpowiedzieli mi, że tu cytuję: "Serwis gwarancyjny Sennheiser nie jest stroną. W momencie zakupu, zawarł Pan umową cywilną-prawną ze sprzedawcą" i odsyła mnie do sprzedawcy. Czy mają rację? W tym momencie raczej sprzedawca mi ich na gwarancje nie przyjmie (tak sądzę), gdyż od sprzedaży minęły już 2 lata, a sprzedawcy nie zgłaszałem, że wysyłam słuchawki do serwisu w 2015 roku. W razie czego dowód zakupu oraz potwierdzenie naprawy przez serwis posiadam.

Tak. Nie było to brane na firmę jeżeli o to chodzi.

A to nie jest tak że kc jest dokumentem nadrzędnym? Ewentualnie, nie ma żadnego przepisu, który jakoś reguluje prawa konsumenta w takich przypadkach? Karty gwarancyjnej w ogóle nie posiadam... Czyli rozumiem, że nic nie mogę zrobić w takiej przypadku?
PS Dzięki za odzew

Nie znam się na prawie i jest to w większości przypadków dla mnie ciężkie do zrozumienia co i jak, dlatego opisałem szczegółowo mój przypadek żeby mi ktoś znający sie na tym powiedział wprost co i jak, mimo wszystko dzięki za szczere chęci. W art.13 Dz.U.2002.141.1176 jest zapisane:
Art. 10.1.Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru.
Więc? Dalej nie wiem jak to wygląda dokładnie w moim przypadku. Minęły już 2 lata od zakupu towaru, ale w trakcie trwania okresu gwarancyjnego (dokładnie w 2015) oddałem sprzęt bezpośrednio do serwisu, który wymienił mi kabel na nowy (przyw."termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru."). Ten kabel sie zepsuł teraz. Czy zatem przysługuje mi prawo do naprawy gwarancyjnej tego wymienionego kabla (2 lata od 2015 nie minęły)?
Jeśli tak, to czy serwis ma prawo odmówić naprawy twierdząc, że serwis gwarancyjny nie jest stroną i odsyłać mnie do sprzedawcy? Jeśli tak, to czy sprzedawca jest zobowiązany przyjąc taki sprzęt na gwarancję skoro od daty zakupu minęły już 2 lata. Sprzedający nie został przeze mnie poinformowany w 2015 roku, że wysyłam sam słuchawki do serwisu, bo zepsuł sie kabel. Jeśli jesteś w stanie mi wprost powiedzieć na czym stoję będę dozgonnie wdzięczny ;)

qrier0 napisał:
Jeśli jesteś w stanie mi wprost powiedzieć na czym stoję będę dozgonnie wdzięczny
Już to zrobiłem w #4. Zapoznaj się z warunkami tej konkretnej gwarancji, to będziesz wszystko wiedział. Ja ich nie znam.

No własnie gwarancję gdzieś posiałem. W każdym razie raz jeszcze dzięki dobry człowieku za poświęcony czas, 5!

Powrót