Gwarancja sprzedawcy na używany sprzet

• Autor wątku Autor wątku daniel0011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniel0011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Kupiłem telefon w komisie, potrzebowałem na już, ponieważ stary odmówił posłuszeństwa. Sprzedawca nie dołączył mi pierwotnego dowodu zakupu, lecz wystawił swój paragon i podbił gwarancję z datą zakupu. Powiedział, że jest 2 lata gwarancji, ponieważ producent nie sprawdza gdzie był kupowany. Według mnie ta gwarancja nie przejdzie.
Po pierwotny dowód zakupu miałem się zgłosić za parę dni, okazało się że wysłał mi zdjęcia na e-mail (nie kopia, tylko zdjęcia dowodu zakupu). Dowód zakupu na raty z ubezpieczeniem, aczkolwiek nie wiem czy to tyczy się telefonu.
Oryginalny dowód ma podobno jego znajomy, byłem osobiście w komisie chciałem odebrać i tak już czekam miesiąc.
Co w takim przypadku mogę zrobić, mogę żądać zwrotu gotówki? Co jeśli telefon ulegnie awarii, jak z gwarancją?
Sprzedawca oznajmił, że dostane pierwotny dowód zakupu osobiście, jak i meilowo.

Pomijam już fakt, że telefon miał mieć 2 miesiące, a z tego dowodu zakupu wynika, że ma 7.

Pozdrawiam.

Po co? A jaką mam pewność, ze producent uzna gwarancję?
Komis dziś jest, a jutro go nie ma i gdzie ja potem będę mógł reklamować sprzęt?
Czy w razie awarii sprzętu mogę skorzystać z tytułu rękojmi odstąpienia od umowy, czyli zwrotu pieniędzy?

Po co? A jaką mam pewność, ze producent uzna gwarancję?
Póki nie przeczytasz warunków gwarancji to nie masz.

Komis dziś jest, a jutro go nie ma i gdzie ja potem będę mógł reklamować sprzęt?
Sprzedawca odpowiada za wady mimo likwidacji firmy.

Czy w razie awarii sprzętu mogę skorzystać z tytułu rękojmi odstąpienia od umowy, czyli zwrotu pieniędzy?
Jeśli sprzedawca uzna reklamację i zgodzi się na odstąpienie od umowy. Może jeszcze rzecz niezwłocznie wymienić lub naprawić.

Dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem. Temat do zamknięcia.

Powrót