Gwarancja telefonu po zakupie z drugiej ręki.

• Autor wątku Autor wątku finflora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

finflora

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

mam pytanie dotyczące gwarancji telefonu. Chcę kupić od znajomego telefon Sony (dostał go przy przedłużaniu umowy w Orange jakiś 2 tygodnie temu), dostanę do niego fakturę zakupu i kartę gwarancyjną. Karta jest niepodbita - czy w takim razie jeśli coś się będzie działo z telefonem mogę sama iść do salonu Orange i zgłosić usterkę? Na dowodzie zakupu będą inne dane, ale telefon może być przecież prezentem. Mam poprosić znajomego, żeby poszedł do salonu i podbił kartę czy sama będę mogła to zrobić?

Pozdrawiam

Sama zalatwisz tą sprawę bez problemu, także później (obyś nie miała okazji) zalatwisz wszystko w serwisie.

Czyli nie będzie problemu, że gwarancja jest niepodbita a faktura na inne nazwisko?

W serwisie będziesz musiała mieć podbitą gwarancję, zalatwisz to w salonie. Rozbieżność nazwisk na fakturze i zleceniu serwisowym nie będzie miała znaczenia.

Faktura podczas składania reklamacji jest ci de facto potrzebna jedynie po to, aby udowodnić, że konkretny model telefonu o konkretnym numerze seryjnym został zakupiony u tego konkretnego sprzedawcy i to on odpowiada za jego wady fizyczne, a czy został on sprzedany Panu X czy Y nie ma w tym wypadku kluczowego znaczenia.

Powrót