Gwarancja telefonu

• Autor wątku Autor wątku patyczak0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patyczak0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, zakupiłem przez allegro telefon samsung s4 mini , 17.11.2014, miesiac temu telefon stracil zasieg, odeslalem do sprzedawcy, telefon dzis wrocil zostalo naprawione zlącze anteny i zasieg dziala, zostala tez wgrana aktualizacja.
Telefon po powrocie z serwisu sam sie restartuje, wyłącza, gdy dzwonie do kogoś słyszy mnie lecz ja jego nie , włączając dzwonki nie słychać ich, telefon wrócił z wiekszą ilością usterek niż miał.
Czy mogę żądać wymiany na nowy z tyt reklamacja na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową
czy jezeli juz byl naprawiany z tyt gwarancji to teraz nie moge reklamować z innego tytułu? , telefon był na gwarancji ok. tydzień czasu, więc długo nie czekałem na niego

Kto powinien zapłacić za wysyłkę do sprzedawcy uszkodzonego telefonu konsument czy sprzedawca?

Ostatnia edycja:
Czy mogę żądać wymiany na nowy z tyt reklamacja na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową
Tak - na podstawie starej Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży - jeśli sprzedawcą jest przedsiębiorca, a Ty osobą prywatną.

Kto powinien zapłacić za wysyłkę do sprzedawcy uszkodzonego telefonu konsument czy sprzedawca?
Sprzedawca powinien zwrócić Ci koszty poniesione w związku z reklamacją z ustawy.

Tak, jestem osobą prywatną a sprzedawca przedsiębiorcą, musze mu wyslac jakis formularz reklamacji czy tylko odeslac telefon i napisac maila czy tez w kopercie ztelefonem, że z tyt niezgodnosci towaru z umowa żądam wymiany na nowy

Najlepiej pisemnie, listem poleconym ZPO albo osobiście z potwierdzeniem odbioru pisma. Odradzam jednak wysyłania telefonu w kopercie...

@gryffinian: czy uważasz, że w myśl starej Ustawy telefon po naprawie gwarancyjnej można reklamować z Ustawy...w końcu to nie jest ten sam w 100% produkt...?

Myślę, że można, ponieważ ustawa tego nie zabraniała. Oczywiście produkt jest trochę zmieniony przez działania serwisu, ale nie zmienia to faktu, że sprzedawca nadal odpowiada za jego wadliwe działanie w okresie odpowiedzialności przynajmniej w zakresie wad, które powstały przed wysłaniem do serwisu. Jedyny problem jaki widzę to ten, że minęło "magiczne" 6 miesięcy "domniemania wady" co może zachęcić sprzedawcę do negatywnego ustosunkowania się do reklamacji.

Ostatnia edycja:
napisalem mailem ze chce reklamowac z ustawy i zadam wymiany na nowy. odpowiedziano mi prosze odeslac telefon ponownie i zostana usuniete usterki ktore wystapily po powrocie. przeciez nie bede 100 razy wysylal telefonu z nie wiadomo jakim skutkiem. Co robic wkoncu sciagnac formularz reklamacji z ustawy i wypelnic czy wysylac na gwarance ponownie

nie rozumiem?

"Witam,

Prosimy zatem do paczki z telefonem dołączyć stosowne pismo. Dział Serwisowy ustosunkuje się do sprawy w ustawowym terminie.
"

Ostatnia edycja:
patyczak0 napisał:

Jeśli nie wiesz z jakiego tytułu reklamować towar to daj sobie spokój z tym tematem.

Dlaczego oczekujesz, że ktoś podejmie decyzję za Ciebie?

nie wiem z ktorego tytułu wybrać bo nie wiem czy sklep mi uzna reklamacje z ustawy po tym jak za pierwszym razem sprzet byl reklamowany z gwarancji dlatego pytam czy jest sens, gdybym mial dac sobie spokoj to najlepiej nic nie robic z niczym bo po co skoro sie nie wie

Powrót