Gwarancja towaru a odpowiedzialność sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku doin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doin

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, w tamtym roku zakupiłem na znanym portalu komplet opon do samochodu, tydzień temu na jednej z nich pojawiło się wybrzuszenie, napisałem więc do sprzedającego o reklamacji tej opony. Sprzedający chce teraz odesłać oponę do producenta i każe mi czekać 30 dni na decyzje. Moje pytanie brzmi, czy sprzedający(firma) ma obowiązek zapewnić swoją gwarancje-sklepu na sprzedawany towar ?. Czy mogę się domagać od sprzedającego rozpatrzenia sprawy chociażby z tytułu rękojmi ?. Czy pozostaje tylko ten nieszczęsny producent ?.

Reklamacja z tytułu gwarancji - odpowiada producent. Reklamacja z tytułu rękojmi - odpowiada sprzedawca. A jeśli po zaspokojeniu roszczenia konsumenta, uzna że za wadę towaru to nie on powinien odpowiadać, to ma 6 miesięcy na zgłoszenie roszczenia regresowego do producenta. Musisz tylko pamiętać, że po roku od wydania towaru, to Ty musisz udowodnić że wada powstała nie z Twojej winy, ale spowodowana została złym materiałem, jakością itp.

Ostatnia edycja:
doin napisał:
Sprzedający chce teraz odesłać oponę do producenta i każe mi czekać 30 dni na decyzje.

Obowiązują warunki gwarancji producenta. Zapoznaj się z nimi dokładnie jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

doin napisał:
Moje pytanie brzmi, czy sprzedający(firma) ma obowiązek zapewnić swoją gwarancje-sklepu na sprzedawany towar ?

Nie ma obowiązku / nie musi.

doin napisał:
Czy mogę się domagać od sprzedającego rozpatrzenia sprawy chociażby z tytułu rękojmi ?.

Nie musisz się domagać. Łaski nie robi. To ustawowy obowiązek.

Ponieważ brak Ci wiedzy w tym zakresie to proponuję zapoznać się z komedium wiedzy odnosnie rekojmi na stronie UOKIK.

Google.pl => uokik rękojmia

żebyś wiedział co i jak.

Po ciężkich rozmowach sprzedający w końcu zgodził się na odesłanie opony, lecz mam obawy, że i tak nie uzna reklamacji i uszkodzenie przypisze mi(Jak to sprzedawca nazwał z "nie umiejętnej jazdy"). Czy mogę się jakoś przed tym zabezpieczyć ?. Chociażby opinią wulkanizatora przy demontażu tej opony ?.

Co jeśli w przypadku skutecznego wniesienia reklamacji z tyt. niezgodności towaru z umową/rękojmia sprzedawca odpowie z tyt. reklamacji z tyt. gwarancji. czy to jest uznanie rękojmi bo robi się z tego pomieszane z poplątanym.

arturoooo napisał:
Ponieważ brak Ci wiedzy w tym zakresie to proponuję zapoznać się z komedium wiedzy odnosnie rekojmi na stronie UOKIK.

Rozumiem, że chodzi o kompendium wiedzy, ale wyszło komicznie.

Powrót