Gwarancja ***

• Autor wątku Autor wątku neta29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neta29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
W grudniu 2021 zakupiłam samochód w ***. Po zakupie auta zgodnie z książką serwisową wymieniłam olej w serwisie .Po miesiącu sprawdziłem olej i okazało się że miarka bagnetu nie wskazuje nawet poziomu minimum. Olej uzupełniłem i ponowna kontrola po miesiącu i to sama sytuacja .Zgłosiłem do *** usterkę w ramach gwarancji i wysłali mnie do serwisu przez nich wskazanego w celu zdiagnozowania problemu.
Serwis zdiagnozował że auto na 2 cylindrze ma słabą kompresję i że mogą udzielić mi rekompensaty w wysokości 2000 zł z tytułu rękojmi na częściową naprawę silnika. Zażądałam żeby naprawili mi auto w ramach gwarancji bo zakupiłam auto z wadą ukrytą i domagam się naprawy na całkowity koszt. *** zaproponowało mi zwrot auta tylko nie wiem czy po kosztach zakupu którego ja nie chcę oddawać .Moje pytanie brzmi czy mogę się domagać całkowitej naprawy auta na ich koszt lub kosztów obniżenia ceny samochodu ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Właśnie że nie chcę zwracać samochodu tylko żeby naprawili mi wadę w postaci zepsutego silnika lub obniżyli cenę auta żebym mógł sam go naprawić

Zgłosiłem do *** usterkę w ramach gwarancji
Zatem obowiązują warunki gwarancji. Możesz żądać tylko tego, na co ona pozwala. Sprawdź jej warunki. Alternatywnie możesz skorzystać z rękojmi za wady, jeśli nie została skutecznie wyłączona.

Gwarant odpowiada z tytułu wad ukrytych Pojazdu, w przypadku gdy Kupujący o wadach w
chwili dokonywania zakupu nie wiedział lub o tych wadach nie mógł się z łatwością
dowiedzieć (z łatwością dostrzec). Gwarant odpowiada także za wady ukryte, które zatajono
przez Kupującym.
Z uwagi na fakt, iż przedmiotem Umowy jest Pojazd używany, *** udziela gwarancji na
okres 12 miesięcy liczony od dnia wydania Pojazdu.
*** nie odpowiada za wady Pojazdu z tytułu Gwarancji, o których Kupujący wiedział w
chwili zawarcia Umowy.
Jeżeli Pojazd ma wadę, Kupujący może żądać usunięcia wady, złożyć oświadczenie o
obniżeniu ceny lub odstąpieniu od Umowy. Kupujący nie może od Umowy odstąpić, jeżeli
*** niezwłocznie wadę usunie.
Jeżeli Kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady Pojazdu, obniżona cena powinna
pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z Umowy w jakim wartość Pojazdu z
wadą pozostaje do wartości Pojazdu bez wady.
I ja chcę żeby mi naprawili a oni nie chcą .To teraz żądam obniżenia ceny auta pomniejszone o koszty naprawy silnika .

***używaj narzędzia cytowania aby było wiadomo, że to nie Twoja wypowiedź. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót