Gwarantowane zatrudnienie po stażu

• Autor wątku Autor wątku Adr90100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adr90100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Niedługo kończę 6-miesięczny staż organizowany przez Powiatowy Urząd Pracy. Pracodawca chce przedłużyć mi staż na kolejne 6 miesięcy, ja jednak chciałbym pracować w tej firmie jeszcze najwyżej przez 3 miesiące a później szukać pracy zgodnej ze skończonym przeze mnie kierunkiem studiów. Nie chce odbywać stażu w tej firmie przez kolejne 6 miesięcy, jednak liczyłem na gwarantowane 3-miesięczne zatrudnienie po zakończeniu stażu. Czy gdybym nie zgodził się na kolejny staż to pracodawca może tak po prostu starać się o kolejnego stażystę z PUP i jak to się ma do ciążącego na nim obowiązku zatrudnienia mnie na 3 miesiące po zakończeniu stażu? Czy gdybym odmówił przedłużenia umowy o staż i nie został zatrudniony przez obecnego pracodawcę to czy wówczas zostanę wyrejestrowany z urzędu pracy? Czy istnieje możliwość przedłużenia stażu tylko na 3 miesiące?

Przedłużenie stażu jest możliwe na wniosek stron i wyłącznie za zgodą PUP. Jeśli umowa z pracodawcą dotyczy 6 m-cy stażu i 3 m-cy zatrudnienia po nim, to pracodawca musi wysunąć argumenty dlaczego nagle chce staż przedłużać.
Jeśli umowa opiewa na 6 miesięcy stażu, to nie musi Pani się godzić na jego przedłużenie. A jak to odczyta pracodawca? Tylko on i jego reakcja to Pani powie...

Co jest powodem, dla którego pracodawca chce przedłużyć staż? Przez 6 miesięcy nie opanowała Pani jeszcze wszystkich obowiązków? Potrzebuje Pani więcej czasu na naukę zadań na stażu?

Dziękuję za odpowiedź. Obowiązki na stażu są proste i właściwie nie ma ich za wiele ze względu na to, że jest to niedawno założona firma i nie ma jeszcze zbyt wielu klientów. Podejrzewam że pracodawca zaczyna kombinować po to, żeby uniknąć płacenia mi pensji przez te 3 miesiące i dłużej mieć darmowego pracownika.

Adr90100 napisał:
Obowiązki na stażu są proste i właściwie nie ma ich za wiele (...) Podejrzewam że pracodawca zaczyna kombinować po to, żeby uniknąć płacenia mi pensji przez te 3 miesiące i dłużej mieć darmowego pracownika.
Tym bardziej nie ma podstaw, żeby ten staż przedłużać... zwłaszcza o kolejne 6 miesięcy. Proszę skontaktować się ze swoim PUP i zapytać jakie formalności i kto musi dopełnić, aby ubiegać się o przedłużenie stażu i czy zgoda stażysty jest konieczna.
Obawiam się, że Pani podejrzenia są słuszne.... ale niezależnie od tego czy staż byłby przedłużony czy nie, to te 3 miesiące i tak nadal obowiązują.

Ostatnia edycja:
Po kontakcie z PUP wiem że składanie wniosków o przedłużenie stażu nie jest możliwe, ponieważ wraz z końcem roku kończy się program je finansujący. Obawiam się jednak że pracodawca będzie dalej próbował w jakiś sposób uchylić się od obowiązku zatrudnienia, np.przez próby nakłania mnie do podpisania oświadczenia o tym że rezygnuję z oferty pracy bądź też będzie chciał udowodnić że nie wykonuję należycie obowiązków, chociaż do tej pory był zadowolony z mojej pracy.

Adr90100 napisał:
Po kontakcie z PUP wiem że składanie wniosków o przedłużenie stażu nie jest możliwe, ponieważ wraz z końcem roku kończy się program je finansujący. Obawiam się jednak że pracodawca będzie dalej próbował w jakiś sposób uchylić się od obowiązku zatrudnienia, np.przez próby nakłania mnie do podpisania oświadczenia o tym że rezygnuję z oferty pracy bądź też będzie chciał udowodnić że nie wykonuję należycie obowiązków, chociaż do tej pory był zadowolony z mojej pracy.

Do niczego pracodawca nie może Cię zmusić. Jeżeli Ty podpiszesz takie oświadczenie to ty poniesiesz konsekwencję odmowy nieprzyjęcia propozycji pracy po stażu.
Na zgłaszanie zastrzeżeń był czas podczas odbywania stażu,. Jeżeli organizator pod koniec stażu nagle nabierze zastrzeżeń to UP nie powinien dać wiary jego słowom.

hak89 napisał:
Do niczego pracodawca nie może Cię zmusić. Jeżeli Ty podpiszesz takie oświadczenie to ty poniesiesz konsekwencję odmowy
Oczywiście! Nie wolno pozwolić pracodawcy przerzucać własnych problemów na stażystów. Dla stażysty takie oświadczenie naprawdę mogłoby spowodować problemy,.

Powrót