Habitual Residence Test

• Autor wątku Autor wątku tommy63pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommy63pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich
Po krotce opisze swoja sytuacje A wiec w marcu br uleglem wypadkowi staram sie o przyznanie ESA zasilku plus HB mam przepracowany udokumentowany (HO) 1.5 r pracy Po zlozeniu aplikacji w Jobcentre trwa to juz 2 miesiace przyslali mi test do wypelnienia
Test zwyczajowego pobytu ..Moje pyt jest nastepujace czy ktos z Was mial otrzymal taki test ?Po przeszukaniu netu dowiaduje sie ze nikt go nie zdaje poza tym jest to test ktory pisze sie w momencie skladania aplikacji na pewne rodzaje zasilkow takich jak np. HB jak to jest z tym zdawaniem ??? Jesli przepracowalem 12 miesiecy czy powinni mi go wyslac? Ma ktos jakiekolwiek doswiadczenie w tym temacie? za wszelkie info wielkie dzieki

Job Centre Dyskryminacja?

Witam chciałbym przedstawic swój problem otóz w styczniu tego roku udalem sie do lekarza ten ze wzgledu na zly stan mojej skóry allergia zalecił abym zrobił sobie przerwe w pracy na jakiś czas wypisał mi zwolnienie na specjalnym druku które potem wyslalem do job centre poniewaz zlozylem wniosek o chorobowe jestem jako self employed od 5 lat w uk wszystko bylo ok do czasu kiedy wyslalem do nich dokumenty ktorych zarzadali odemnie wyslalem listem poleconym za potwierdzeniem odbioru po 2 tyygodniach bylem zaniepokojony tym ze nie odeslali moj i zony dowod osobisty orginał wiec zadzwonilem i dowiaduje sie ze nic do nich nie dotarlo ale po kilku dniach otrzymuje zwrot wyciąg z banku invoicy ale nie ma dowodów wiec dzwonie ponownie do nich no i znowu pada stwierdzenie nigdy do nas nie dotarly wiec poszedlem na poczte okazalo sie ze list dostaczony zostal i odebrany w job centre po 2 miesiacach dzwonienia proszenia sie o wyjasnienia slysze tylko potrzebujemy pana id aby moc panu zaplacic chorobowe w miedzyczasie otrzymuje decyzje ze nie nalezy mi sie ze składek pogodzilem sie z tym ale dowody wiec napisalem pismo proszac o wyjasnienie co sie stalo dzwonie do nich i pani mi mówi pana dokumenty sie znalazly zostaly do pana odeslany wiec ucieszony dziekuje za pomoc ale po godzinie dzwonie ponownie by sie upewnic i nagle padaja słowa ile razu mam panu mówic ze do nas nie dotarly wtedy nerwy mi puscily zarzadalem rozmowy z menagerm oddzwonil do mnie po godzinie i powiedzial ze to z ich winny dokumenty sie zgubli i moge starac sie o zwrot kosztów wyrobienia duplicatu paszportu no tak a co za czas kiedy bylem na chorobowym 4 miesiace nie moglem pracowac jak teraz odzyskac od nich cos co sie nalezy.I to nie wszystko bo zmienilem adres zamieszkania wszedzie adres zmienilem pobieralem housing benefit wiec zglosilem ze zmieniam adres przyslali mi forme do wypelnia odeslalem wymagane dokumenty na jakikolwiek odzew czekalem 2 miesiace tylko zmienialem adres dopiero po dzwonieniu i pytabniu sie ktos zajal sie moimi papierami dzwonila do mnie pani z hb pytala o informacje jeszcze mowila ze moja aplikacja jest w bardzo dobrym punkcie gdzie jest obliczany housing benefit i powiedziala ze w najblizszych dniach pieniadze beda na koncie wiec ucieszony podziekowalem az nagle sobota listonosz przynosi list z housing benefit ze nie moga mi dac poniewaz nie jestem czynny gospodarczo i tak jak mi wytlumaczono jestem za bogaty niby co jest totalna bzdura zaznaczam kiedy dzwonila do mnie pani od nich powiedzala wszystko jest ok wiec o co chodzi poszedlem do biura porad obywatelskich pokazalem decyzje i odrazu zobaczylem smiech na twarzy pana który to czytal napisal mi odwolanie i powiedzial ze powinno byc ok ale czekam ju 4 miesiaca od daty zmiany tylko adresu i nic.Mam nadzieje ze zdolaja mi panstwo cos doradzic bardzo przepraszam za błedy ale te ostatnie miesiace tak daly mi w kosc ze hej

RE: Job Centre Dyskryminacja?

Po wyslanym odwolaniu nie otrzymales potwierdzenia przyjecia odwolania oraz terminu odpowiedzi??

nic poprostu kiedy bym nie dzwonil za kazdym razem mowia cos innego kilka razy mi mowiono za potrzeba tylko moje id do wyplaty mi chorobowego a housing benefit zarzadal wiecej papierow abym potwierdzi ze jestem w uk od 2006 roku wiec zanioslem decyzje z tax credit papiery z rozliczenia z insurancu poprostu wszystko co udalo mi sie znalesc i w zeszly piatek dzwonil do mnie pan ktory rozpatruje moje odwolanie powiedzial ze potrzebuje wiecej informacji odemnie jakich nie powiedzial jedynie zaznaczyl ze wyslal list ale powiedzial jeszcze ze w jego ocenie nie ma zadnych przeciwskazan ze moge nie dostac hb ale on nie moze mi obiecac poniewaz jego prace ocenia przelozony ktory jest wyzej i wydaje ostateczna decyzje nie wiem o co im chodzi jezeli wczesniej pobieralem bez zadnych problemow nowy wniosek skladalem wszystko co chcieli zanioslem i placily aaz do momentu kiedy sie przeprowadzilem

Bo jezeli nie jestes aktywny ekonomicznie nie mozesz otrzymywac HB gdybys otrzymywal chorobowe, byl na zasilku dla poszukujacych pracy to automatycznie bys sie kwalifikowal - musze tylko sprawdzic jak to wszystko ma sie do zamieszkania po wyzej 5 lat..
Nie bardzo rozumiem o jakim chorobowym jest mowa - napisz konkretnie jak nazywal sie benefit , o ktory sie starales - czy byl to Employment and Support Allowance|? Tak czy inaczej jezeli zaszly zaniedbania ze strony urzedu to oprocz odwolania powinienes napisac rowniez skarge.

ale ja bylem nieaktywny tylko przez chorobe przez okres 4 miesiecy teraz wrócilem do pracy poniewaz nie mialem wyjscia tylko jak to zalatwic bo cos mam przeczucia ze moje odwolanie nic nie da poniewaz po pierwszej rozmowei pan z HB mowil ze w jego ocenie nalezy mi sie bo przegladal moje papiery chcial te papiery ktorymi potwierdzilem to ze jestem tutaj czynny gospodarczo i teraz nagle znowu cos chca jutro mam otrzymac list co bo nawet nie cciano mi powiedziec tego przez telefon. Staralem sie o ESA bylem u nich na badanich tak jak to jest tylko ze z tego co sie dowiedzialem musialbym nie wiem o kulach tam wejsc lub sie czołgac aby otrzymac tam iles punktów aby sie zakwalifikowac jakas paranoja przeciez ja bylem tylko na zwolnieniu nie chcialem byc odrazu niepelnosprawny

co do ESA wcale nie musisz chodzic o kulach :) byc moze osoba, ktore Ciebie badala stwierdzila,ze ten rodzaj choroby nie przeszkadza w dalszej pracy ( czasami ich zdanie rozni sie od zdania lekarza GP ) Jezeli teraz jestes aktywny zawodowo to jak najbardziej mozesz kwalifikowac sie ponownie do HB. Dostajesz sprzeczne informacje bo zapewne jedni odnosza sie do odwolania a nastepni do obecnej sytuacji. Gdybys w czasie choroby zakwalifikowal sie do ESA to zakwalifikowalbys sie rowniez do HB. Nie przyznali Ci wiec automatycznie zabieraja HB.

Przez ten czas co bylem chory nic nie zarabialem poprostu urzedy zniszczyly mi nie tylko nerwy ale równiez moje życie przez ten czas nie wiem do kogo juz sie udac o jakas pomoc chodilem pytalem wszedzie gdzie moglem znajomi dzwonili równiez ale dostawali takie same odpowiedzi jak ja wiec co mozna jeszcze

no tak nie przyznali mi ale na decyzji nawet pisza jesli nie poieram hb to musze zglosic sie jak najszybciej do nich poniewaz mi sie nalezy wiec pewnych rzeczy nie rozumiem to co bylem chory tak siedzialem w domu wiec wiadomo zadnych przychodow wiec z czego zyc nie dadza ci tego i tego ciekawe czy kazdy tak ma

Napisz skarge jezeli uwazasz,ze podczas skladania aplikacji o ESA doswiadczyles dyskryminacji , ze w wyniku ich Twoim zdaniem blednej decyzji pozbawili Cie srodkow do zycia CAB w tym rowniez Ci pomoze.

nie wiem czy poprostu mam sile na dalsza walke dzieki za rade napewno wiem wiecej tylko ciekawi mnie ze jesli nie zakwalifikowalem sie do ESA dlaczego nie moge pobierac HB?

przemek26. napisał:
no tak nie przyznali mi ale na decyzji nawet pisza jesli nie poieram hb to musze zglosic sie jak najszybciej do nich poniewaz mi sie nalezy wiec pewnych rzeczy nie rozumiem to co bylem chory tak siedzialem w domu wiec wiadomo zadnych przychodow wiec z czego zyc nie dadza ci tego i tego ciekawe czy kazdy tak ma

Trudno jest mi powiedziec co bylo napisane na decyzji czasami pewne formy sa zamieszczone jako stala formulka nie koniecznie dotyczaca danej osoby. Napewno teraz jezeli znowu pracujesz to przyznaja Ci HB.

Ja mieszkam w UK prawie 5 lat. Job Centre jest fajne dopóki nie musisz nic tam załatwiać.
Zrobiłeś najgłupsza rzecz z dowodami osobistymi jaką tylko mogłeś. Nie odzyskasz ich już nigdy. Wizyta u solicytorsa czy citizen advice w niczym nie pomaga bo oni olewają takie coś i piszą takie właśnie. Ja o zasiłki walczę już 2 lata.
Mi job centre zagubił podobne dokumenty 2 lata temu i nie mam ich do dziś :)
Powodzenia...

zapraszam do lektury http://www.opsi.gov.uk/si/si2006/uksi_20060213_en.pdf The Housing Benefit Regulations 2006

Phen0m nikt dokumentow za Ciebie wyrobic nie moze - skoro zaginely coz trudno nalezy wyrobic nowe a od JC zazadac zwrotu kosztow
Dokumenty nalezy wyslac przesylka polecona wykupiona w 2-ie strony to tak dla innych ku przestrodze.

No tak tylko mam zapewnienia od menagera ze zostana mi zwrócone koszty wyrobienia nowego paszportu nie pierwszy raz wysylalem nigdy nie mialem problemu.

A z tym HB mam nadzieje ze mi przyznadza tylko ciekawi mnie czy za cały okres oczekiwani zostanie mi wyplacone jakies wyrównianie

Do 3 m-cy wstecz chyba tylko wypłacają, ale jak nie masz dokumentów to powiedzą ze tym czasie nie należało ci się bo nie miałeś dokumentów i to nie było z ich winy. HB wypłaca council a Job Centre to inna sprawa.

Eliss źle mnie zrozumiałaś. Przeczytaj jeszcze raz mój post

Phen0m napisał:
Mi job centre zagubił podobne dokumenty 2 lata temu i nie mam ich do dziś :)
Powodzenia...

Trudno zgadnac o jakie dokumenty chodzi skoro wczesniej mowa jest o dowodach osobistych

Jakich papierów wszystko zanioslem jak zmienialem adres zarzadali papierów zanioslem i niby bylo wszystko ok

przemek26. napisał:
No tak tylko mam zapewnienia od menagera ze zostana mi zwrócone koszty wyrobienia nowego paszportu nie pierwszy raz wysylalem nigdy nie mialem problemu.

A z tym HB mam nadzieje ze mi przyznadza tylko ciekawi mnie czy za cały okres oczekiwani zostanie mi wyplacone jakies wyrównianie

Jezeli stwierdza, ze HB nalezal Ci sie wczesniej ( od decyzji ktorej sie odwolales ) to wyrownaja Ci za caly okres oczekiwania.

Eliss napisał:
Trudno zgadnac o jakie dokumenty chodzi skoro wczesniej mowa jest o dowodach osobistych

PODOBNE to nie znaczy takie same Eliss. Mi zagubili WRS wiec to nie to samo :]

Powrót