Handel research chemicals

• Autor wątku Autor wątku Dreghor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dreghor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pytanie odnosnie handlu Research Chemicals czyli odczynnikami do badan, ktore mozna nabyc w wielu sklepach internetowych. Oczywiscie substancje te sa legalne oraz niekoncesjonowane i sluza tylko do badan naukowych np. chromatografii gazowej.

Moje pytanie wiaze sie z handlem wczesniej zakupionymi odczynnikami po ustalonej przezemnie cenie. Mianowicie czy taki handel jest legalny?

Podczas przeszukania przez policje i znalezieniu przy mnie owych chemikaliow moze zajsc podejrzenie iz sa to tzw 'dopalacze' lub substytuty narkotykow czy nie?

Po sprawdzeniu labolatoryjnym i stwierdzeniu legalnosci tych substancji zostana wytoczone konsekwencje prawne?

PS. Nie posiadam zarejestrowanej dzialalnosci gospodarczej.

Handel RC to balansowanie na krawędzi prawa. W końcu, to działalność związana z chemią,

Aspekt sprzedaży:
ustawa "o substancjach chemicznych i ich mieszaninach" z dnia 25.02.11, Dz. U. z dnia 24 marca 2011 r. (Dz.U.2011.63.322).
Polecam przeczytanie całego. Dość istotny - rozdział 5, art. 18.
(...) dystrybutorzy substancji (...) są obowiązani do zebrania wiarygodnych informacji dotyczących potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka lub dla środowiska, wynikających z ich swoistych właściwości fizykochemicznych i biologicznych, oraz do udostępniania tych informacji odbiorcom (...)

Przebrnięcie przez rozporządzenia, odnośniki i załączniki to już jest niełatwe zadanie. Zastosowanie przepisów - dla małych podmiotów praktycznie niemożliwe. Do tego dochodzi samowolka w interpretacji "wiarygodnych informacji" - jest kilka substancji zdelegalizowanych w Polsce, pomimo publikacji w czasopismach na liście filadelfijskiej o braku toksyczności i potencjału uzależniającego (nie ma publikacji podważających).

Aspekt wysyłki
Prawo pocztowe i rozporządzenia Ministra Infrastruktury określają, czego nie można wysyłać przesyłkami listowymi i paczkami. Czy RC jest wymienione? Może prawnik się wypowie, czy można podciągnąć pod to:
"- narkotyków i substancji psychotropowych lub innych nielegalnych substancji odurzających zabronionych w kraju przeznaczenia
- przedmiotów, które ze względu na ich charakter lub opakowanie mogą stanowić niebezpieczeństwo dla pracowników (...) [czyż RC nie może stanowić zagrożenia? owszem, może - przyp. mój]
- materiałów wybuchowych, łatwopalnych, zapalnych lub innych niebezpiecznych towarów"
Podważysz opinię biegłego sądowego, że RC to niebezpieczne, niemoralne, sprawiające zagrożenie substancje psychotropowe? Zapomnij.
Kurierów też obowiązują te przepisy.
Pomijam już zupełnie kwestie oznaczeń paczek, zgodnych dla odczynników chemicznych :).

Wniosek:
Nie da się prowadzić handlu RC w pełnej zgodzie z prawem.

Co do innych pytań: w Polsce nie ma prawa analogowego. Substancje które podpadają bezpośrednio pod ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii, są wymienione wprost.
Ale to wcale nie oznacza, że można posiadać RC, które jest niewymienione. Polecam lekturę "Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii", szczególnie art. 35 oraz art. 37.

mam nadzieję, że trochę pomogłem.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót